Naapuri teki meidän taimikkoon tuulenkaadot :(

3 vuotta vanha kuusitaimikko sai pöllit ja tukit päällensä 250 metrin matkalta. Ensiviikolla selviää miten asiassa edetään. Ihme hommaa, ettei kone kuski ota selvää rajoista kun lappaa puita mihin sattuun.

Kommentit (33)

  1. No vittu! Oli tuossa jo aihetta ottaa asia esille.

    Tosin kun se hakkuufirman järjestämä henkilö käy päivän siinä painelemassa ne takaisin paikoilleen ja mahd. täydennysistuttamasa niin entistä ehompi tai ainakin melkein entise tasoinen tulee.

    Yritä tinkiä päälle vielä joku raivuulahjakortti henkisistä kärsimyksistä.

    Jere

  2. Selkeä vahinko on sattunut, motomiehelle on tullut ajatuskatko kun ei huomioinut tilanrajan olemassa oloa. Naapuritilan käyttö varastona, aina luvanvaraista

    Kuvanperusteella olisin vailla vahingonaiheuttajalta uudelleen viljelyä, isolla taimella istutus ja asiallinen korvaus ylimääräisestä asian selvittämisestä.

    Pystykaupan ollessa kyseessä firmat kyllä hoitaa asiat kuntoon jo puunkorjaajan maineensakin takia. Vastaavat tapaukset on yleistymään päin ja siinä mielessä nämä on hyvä tuoda aina esille.

    ps. Hullun kurista näissä on, että syytön naapuri joutuu valvomaan naapuritilan hakkuita !

  3. Näitä sattuu, vielä kerkee istuttaan uudestaan + korvaus..

  4. Koko tilanne on aivan mieltä vailla: Puidaan puut taimikon päälle! Ei minkäänlaista järkeä, on kyseessä oma tai naapurin taimikko.
    Hakkuukoneen kuljettaja ei ole ollut tilanteen tasalla pätkääkään. Jos kyseessä on Firman urakoitsija ja ostetut puut, niin syytä voisi olla myös ostohenkilön laiskuudessa, mutta joka tapauksessa temppu on järjetön.

  5. Entäs ,jos tuuli/lumi onkin kaatanut puut taimikkoon ja ne on jouduttu ronkkimaan sieltä valmistamalla rungot puomin alle. Jos olisi vedetty runkoja pitempi matka pystyssä olevaan metsään päin ,olisi tuhoutunut vielä enemmän taimikkoa ,kun oksaista puuta olisi vedetty pidempi matka taimikon puolella.

  6. Eikait toisen taimikkoon saa ilman lupaa mennä puille mitään tekemään. Olisin ehdottanut naapurille, että nostelee helikopterilla pois tai jättää paikoilleen. Ja korvaa kaatuneiden puiden alle jääneet taimet ja kolmen vuoden kasvunmenetyksen.

  7. Suorittava porras. Kaatuuko teilläpäin puut tuoreen aukon reunassa aukolle päin, vai metsään päin? Kerroppa, milloin ne kaatuvat aukolle, – millainen tuuli silloin puhaltelee ja kuinka sakeassa on lumihiutaleet ilman joukossa? En ole nähnyt vielä kertaakaan, että puut kaatuisivat sankan metsän loppuessa aukkoon päin – toisinpäin kyllä vaikka kuinka paljon.

  8. Eipä tuossa isoa vahinkoa ole tullut. Uudet taimen ja asia kunnossa. Voisihan sen rajan tarkistaa missä se oikeasti kulkee.

  9. Osuva kommentti jätkältä. Joskus nähnyt aukolle kaatuneita, mutta yleensähän suunta on aivan eri. Aika outo tapaus tuo kyllä on, että tuolleen mäskätty toisen taimikkoon.

  10. Vuodenvaihteen lumituhoalueella puita kaatuili etelän puolella oleviin aukkoihin ,kun kova tuuli kävi pohjoisesta ja puut saivat paksun kerroksen jäätyvää lunta niskaansa. Tämän ihmeen olen omin silmin päässyt toteamaan. Poikkeuksellista ,mutta mahdollista etenkin ,jos puut ovat kasvaneet tiheässä ja kivisellä maapohjalla.

  11. Kyllä taimikko tuntuu konemiesten vapaa temmellyskenttä oleman. Muutaman kerran olen huomauttanutkin asiasta mutta eipä siitä kovin paljon tunnu apua olevan. Jos ei moto nii ajokone saattaa kääntää esim. lykkäämällä koko laitteen pituudelta taimikkoon ja kun siitä alkaa kääntää on varmaa tuhoa koko kääntöalalla. Kaiken kumminta kun tämä tapahui joskus jopa avohakkuun viereiseen taimikkoon. Luulisi aukon riittävän.

  12. Oletkos ihan varma ,että jäljet taimikkoon on tehnyt ajokone?
    Joskus on pakko mennä motolla taimikon puolelle ,kun on kaadettava oksaisia ja suuria puita taimikon reunasta. Tämä varsinkin silloin ,kun tuulee kaatosuuntaa vasten ja vaihtoehtona olisi kaataa puu taimikkoon myötätuuleen. Joskus on myös pakko hakea kantavampaa uraa taimikon puolelta. Ei kuitenkaan toisen omistajan maalta ilman lupaa.
    Kuvan tilanteessa on ratkaisevaa , ovatko puut kaatuneet valmiiksi taimikkoon. Jotenkin ne sieltä on ongittava . Toisaalta taimien väliin on mahdollista tehdä puukasoja täysin ilman vaurioita ,kun homman osaa. Naapurin puolelle vain silloin ,kun muuta mahdollisuutta ei ole.

  13. Aika sekavan näköinen työmaa. Taustalla on juurakko pystyssä siten, että tuuli olisi kaatanut puun vasemmalle. Etualalla taas oksakasa oikealla joten puu olisi kaatunut tai kaadettu oikealle. Onkohan hakuu tehty, kun lunta ollut niin paljon, että taimet ovat olleet pääosin piilossa ja motomies ajatuksissaan nostellut puut mielestään ”tyhjään” paikaan?

    Kyllä myrsky voi kaataa aukon reunasta puut taimikon päällekin, eikä aina poispäin taimikosta. Kävin karsimassa taimikkoon kaatuneet puut ennen moton tuloa ja vapauttamssa oksien alta taimet. Karsittujen runkojen vetäminen taimikosta ei repinyt kuin muutaman taimen. Latvusten vetäminen taimikkoa pitkin olisi pilannut monta aaria.

  14. M

  15. Usein tuhoalue on repaleinen. Osa puista nurin ja osa pystyssä. Kuvan tapauksessa epäilen tuulikaatojen suunnan olevan taimikon sekaan . Kuvion reunan oikaisemiseksi kaadetut pystyyn jääneet puut on kaadettu taimikosta poispäin.
    Jos tuulikaadot ovat olleet lumen peitossa ja osittain maahan jäätyneitä ,on niiden valmistaminen ollut melkoista repimistä ja lisävahinkojen mahdollisuus ilmeinen. Moottorisahamiehiä ei useinkaan ole käytettävissä pienemmillä tuhokohteilla. Paikallaan karsiminen vähentäisi vahinkoja taimikkoon kaatuneiden puiden kohdalla.

  16. Miten tuo kuvan perusteella aika kapea uudistusala on syntynyt, onko se myrskytuhoalue?

  17. 250 metrin siivu ja pöllit naapurin taimikossa…

    Oksakasoista näkee mitenpäin on puitu. Korvauksillehan tuo menee…

  18. Risukojenraivaajan kannattaa vahinkoasian käsittelyn yhteydessä vaatia risujen raivausta taimien päältä pois .Alta todennälöisesti paljastuu valtaosin ehjijä ,tosin oikomista vaatia taimia.Paikkoistukseen vankat taimet hakkaajan laskuun,niin jos rehevää maata,kolmessa vuodessa heinikon ja vatukon riesan riski ilmeinen.Usein paikkotaimet vaativat jälkivalvontaa,joten sekin kannattaa huomioida asiaa setviessä.

  19. Aukko joka istutettiin 3 vuotta sitten on noin 6 hehtaaria ja rajana on olut ajoura. Tuulen kaadot oli hakkuun jälkeisenä vuonna kaatunut metsään päin koska tuulet kävi hakkuuaukolta. Ilmoitin naapurille joka asuu etelässä ja on etäomistaja että on tullut tuulivahinkoja. Moto oli tullut ajouraa ja sahannut tuulenkaadot uralta käsin niin että oli vetänyt metsästä puut uralle ja puinut ne siihen uralle ja valmis taimikkoon kouraläjiin.

  20. Jos ajoura on rajalla , pitäisi nykyvehkeillä onnistua valmistamaan rungot lailliselle puolelle ihan kivuttomasti puimalla pölkyt puomin alle . Olisi voinut ajaa myöskin pari koneenleveyttä vahinkoalueen puolella ja puida puut uran päälle, Taitamattomuutta???Kannattaa kuitenkin tarkastaa huolella , onko aiheutunut todellisia vahinkoja , vai onko puut kasattu nätisti taimien väleihin niitä vaurioittamatta, Havut ovat onneksi uralla rajalinjalla.

  21. Ei välttämättä kovin suurta vahinkoa ole tapahtunut , muutama taimi luultavasti pitää uusia. Jokunen puukasa taimikossa; eihän tuossa monta taida olla. Ei ole mennyt oikein mutta vahingot helposti korjattavissa puiden ostajan puolelta.

  22. Eihän tuosta selviä muuten kuin rahalla. Vaikka teillä muutamilla onkin puut kaatuneet aina aukkoon keinolla millä tahansa, niin käytännössä tosielämässä niin ei vain tapahdu, tai jos niitä joitakin on sinne rojahtanut, niin niitä on siinä samassa metsässä tasaiseen malliin. Se vaan on niin. Sama ihme ja kumma kuin meren rannalla: Siellä vaan aallot ja mainingit tulevat mereltä rantaan päin – Aina. Tuuli, joka pääsee vauhtiin ja työntää tuoreen aukon reunassa puuta nurin kaataa ne aina aukolta poispäin.
    Jos tuollaisella aukolla taivastellessanne viitsisitte kääntyä ja katsoa aukon toiseen laitaan – sinne tuulen yläpuolen suuntaan, niin voisitte hämmästyksen vallassa ihmetellä sitä, miksi siellä ei ole ainuttakaan tuulikaatoa!
    Suorittavalle lohduksi, että kukaan ei ole syyttänyt sinua tuosta Tollontyöstä. Puolustelusi vain pistää epäilemään, että se on sinun tekosiasi.

  23. Herättelin ainoastaan eskustelua aiheesta ,miksi joskus joutuu käyttämään tilapäisesti naapurin maaperää puutavaran tilapäistä sijoittelua varten. Joskus näin on pakko toimia ja homman voi tehdä aiheuttamatta mitään vahinkoa. Suurempi vahinko voi syntyä ,jos kyseistä mahdollisuutta ei käytä hyväkseen.
    Mitä tulee puiden kaatumiseen tuulen voimasta aukkoonkin päin ,on se tietyissä olosuhteissa hyvinkin mahdollista. Tuuli nitkuttelee aukonreunapuiden juuret usein löysälle maasta . Puu voi kaatua tuolloin mihin suuntaan tahaansa ,kun puhuri on tarpeeksi voimakas riippumatta tulosuunnasta.
    Jätkälle tuntuu syyllisen löytäminen poikkeavaan tekoon olevan tärkeämpää ,kun tapahtuneeseen johtaneet syyt. Näin varsinkin ,jos on vähänkin mahdollista epäillä motokuskia.

  24. Jaa? Nuo puut onkin sitten hakannut naapurin puolelta ehkä jopa naapuri itse. Jos on sellainen vahinko sattunut, että aivan sivullinen on nuo puut naapurin puolelle hakannut, niin varoiksi pyydän anteeksi kaikilta Suomen MOTO-kuskeilta epäilystäni.
    Ei noita puita naapurin puolelta kukaan ole raahannut taimikkoon kiusallaan, luulen mä, mutta tyhmyyttään ja laiskuuttaan kyllä – ja aivan varmasti.
    Risukkojenraivaajalla olisi kyllä tilaisuus ajaa nuo puut omaan myyntipinoonsa kenellekään asiasta isommin huutelematta. Eiköhän vahinko olisi suurin piirtein sillä korjattu.
    Joka tapauksessa se, että puut kaatuvat vastatuuleen, on perin harvinaista ja kannattaisi jo kutsua TV-ryhmä paikalle sitä kuvaamaan.

  25. Tuo naapurin puolen käyttäminen mihinkään puitten sijoitteluun tai muuhun pöristelyyn ei ole luvallista toimintaa vaikka vahinkoa ei aihettaisikaan ilman omistajan lupaa.Rikosnimikkeenä tuo olisi hallinnan loukkaus.

  26. Meinaako jätkä ,että tuulla voi vain aukolta päin? Vastatuuleen kaatumisesta ei ole puhuttu sanaakaan.

  27. EDIT tuuli puhaltaa huomattavan paljon voimakkaampana lähellä maanpintaa, kun se tulee ilman vastusta aukean yli, verrattuna sankkan metsikön estämää ilmavirtausta, joka alkaa tuntua vasta kymmenien metrien päässä aukolla todellisella voimalla puhaltavaksi.
    Minkähän takia Pohjanlahden rannikolla puustot ovat lyhyempiä kuin sisämaassa? Minkähän takia ne puut ovat usein kallellaan sisämaata kohti? Minkähän takia niiden latvus on taipunut mutkalle kohti inhaa itää?.
    EDIT

  28. Kysyn jätkältä ,miksi sähköyhtiöt leventävät johtokäytäviä ja sahailevat linjan varressa olevia puita lyhemmiksi? Eihän näin tarvitsisi tehdä ,kun puut kaatuvat AINA aukosta poispäin !??
    Kuvan tilanne on selvinnyt toki minullekin avaajan lisäselvitysten myötä,mutta syyt ,miksi puut ovat eksyneet väärään paikkaan eivät.
    Yksi käsittelemätön mahdollisuus on , että gps on antanut väärän sijainnin tai uskomus rajan oikeasta paikasta on väärä. Jälkimmäisestä syystä johtuen, en lähde mielelläni tekemään ajouraa tilan rajalle vähänkään epäselvässä tapauksessa. Teen sen kymmenkunta metriä rajasta poispäin…varmuuden vuoksi. Tämä on yleisin tapa toimia.
    Saattaa olla ,että kuvan tilanteessa kuljettaja on olettanut ajouran olevan turvallisesti naapurin puolella ja gps:n tukiessa oletusta ,on valmistanut puutavaran toiselle puolelle uraa. Jos vielä taimetkin ovat olleet tekohetkellä hangen alla piilossa ,kyseinen vahinko on voinut helposti sattua.
    Avaajan kannattaisi ihan mielenkinnosta kävellä gps:n kanssa pitkin ajouraa ja kertoa ,mitä se näyttää sijainnista rajan suhteen.

  29. …ja toisaalta…kun ollaan rajalla ja rajan pintaan on jäänyt runsaasti puita pystyyn ,ei ole järkevää tehdä uutta uraa metsän puolelle. On siis käytettävä jo olevaa. On konetyyppejä ,joilla ei voi valmistaa isompia puita puomin alle. Ainoaksi mahdollisuudeksi jää vetää puut uran yli ja karsia ne sivulle. Kuskin on päätettävä,tekeekö näin ,vai jättää puut kokonaan tekemättä.

  30. ”Kysyn jätkältä ,miksi sähköyhtiöt leventävät johtokäytäviä ja sahailevat linjan varressa olevia puita lyhemmiksi? Eihän näin tarvitsisi tehdä ,kun puut kaatuvat AINA aukosta poispäin !??”

    -Leveät on johtokäytävät jossain päin, jos niillä tuuli pääsee vauhtiin poikittainkin!

    Enpä ole kuullut ennen väitettävän, että kymmenen metrin johtokäytävä on aukko.

  31. Tarkoitin johtokäytäviä voimalonjoilla 110:stä ylöspäin. Vuosi sitten tein levennysoperaatiota poistamalla puita 15 metrin siivun linjan molemmin puolin. Ainakin minusta se vaikuttaa ihan aukolta,varsinkin siellä ,missä on kaksi linjaa rinnakkain. Näillä kulmilla on pitäjän alueella huomattava määrä kyseisiä tapauksia sähköverkkojen risteysalueella kun ollaan.

  32. Oikea termi isompien linjojen kohdalla on johtokatu,jonka leveys on 110/36-30m ,220/32-38m , 400/36-42m. Tämän lisäksi erikoiskäsittelyä vaativa alue 10 metriä johtokadun molemmin puolin. Aukoksi voi kutsua paikkaa ,jossa kulkee 400:nen ja 200:nen rinnakkain. Kyseiseen on näköyhteys. Sitäkin aukkoa levitettiin reippaasti vuosi sitten .?

  33. Vielä alle viidenkymmenen metrin väylä metsässä ei ole kovin yleinen aukon leveys, paitsi pohjanmaalla, jossa isojakin metsäpinta-aloja omistavilla saattaa suurin osa metsäpinta-aloista lihvottu jopa kapeammiksi nauhoiksi, kuin vaikka 42 metriä.
    No tuossa lähikaupungin puolella on paikka, jossa oli maantiessä pitkä suora, kummallakin puolella metsää. Toisella puolella kulki sähkölinja samaan suuntaan tien kanssa, mutta sen ja tien välissä oli tukkipuusto – noin 10 -15 metriä leveä. Tien toiselle puolelle hakattiin ihan oikea avohakkuukuvio n. 50 ha. Syysmyrsky kaatoi tien ja sähkölinjan väliltä käytännössä kaikki puut – ja linjan päälle. Siinä oli tuhat runkoa sähköjohdinten päällä. Aukko hakattiin vallitsevien tuulien puolelle, joten lähes kaikkien piti tietää, kuinka siinä käy. Vallitsevat tuulet tulevat täällä aina Lounas / Luode – väliltä.
    Kun hakkaa ison aukon, nii sen Itä-puolella kannattaa varautua tuulenkaatoihin, ellei maasto vietä voimakkaasti itöään mentäessä.
    Suorittavalle portaalle tiedoksi, että täälläkin on lähellä kaksi aika merkittävää solmukohtaa runkoverkossa. Nelisatasessa linjassa ei yleensä ole koskaan puiden aiheuttamia katkoksia. Johtimet ovat niin korkealla, paksuja, että kaatuvatkaan puut eivät roiku langoilla montaa sekuntia.

Metsänomistus Metsänomistus