Pihkapalloinen mäntytyvi

Reilu vuosi sitten ihmettelin siemenpuumäntyjen kuolemaa, puut kuolivat selvässä rivissä.

Nyt lähimetsästä löysin ilmeisesti samaan aikaan jonkinlaisen nilakuoriaisen aiheuttamien pihkapallojen täyttämän männyntyven. Ilmeisesti sama tuholainen oli yrittänyt saada tämänkin rungon kuolemaan. Naapuruston siemenpuumänniköissä samaa ongelmaa, terveetkin ja hyvälaatuiset siemenpuut kuolevat riveinä. Mikähän lienee syyllinen?

Kommentit (8)

  1. Tervasrosoja alueella on erittäin harvassa, eikä tyvitervastumistakaan ole. Nuo pihkapallot aikaansaaneet kuoriaiset on ilmestyneet ensin, sen jälkeen puut kuolivat hetkessä kun tyvikaarna putosi. Lähiseudulla jäänyt paljon keräämättä runsaita lumituhorunkoja viimeisten vuosien aikana, lieneeko niissä sitten syntynyt jokin tuholaispopulaatio alueelle. Kun kyselin naapurustosta, samanlaisia ilmiöitä parilla muullakin havaintona. Puiden heikentyminen ei voi olla ainoa syy, sillä tämä runko on viimeksi 15 vuotta sitten harvennetulla alueella.

  2. Kävin läpi tuon Metlan tuholuettelon ”Hyönteiset”.
    Tässä olisi ”Ukkoniluri”, joka porautuu pääasiaassa terveisin kusiin, mutta myös terveisiin mäntyihin.

    Oliko kuolleiden puiden kuoren alla käytäviä?
    Jos ei käytäviä, niin sitten joku sieni.

    http://www.metla.fi/metinfo/metsienterveys/lajit_kansi/demica-n.htm

  3. https://www.metsalehti.fi/lukijoiden-kuvat/kuolevat-siemenpuut-2/

    Tuossa kuvassa näkyvät kuoren alla olevat vauriot, tämä runko yksi reunametsän kuolleista puista, kuoli vuoden myöhemmin.

  4. Anteeksi kirjoitusvirheet.
    Tuota tyvikoroa tai sitten tervasrosoa, kun sitä myös esiintyy n. 8..10 metrisen 20v männyntaimikon latvoissakin on ollut jonkin verran omassa männyntaimikossa, jota olen laittamassa juuri ensiharvennusharvuuteen poistamalla huonolaatuisimpia susipuita polttopuuksi ja siksi kiinnostaa.

    Tuo kuva kaarnan alta ei ole samanlainen Metlan kuvan kuusen kanssa, kun ei näy käytäviä.

    Omassa taimikossa on ollut jonkin verran juuri tämän sivun kuvan kaltaisia pihkapahkuroita alueittain, jotka ovat tyvikoroa tai tervasrosoa ja näitä puita olen poistanut. Joistain taimista on latva kuivunut, mutta ainakaan vielä ei ole ollut kokonaan kuivuneita, mikä tietenkin tarkoittaisi, että koro olisi kiertänyt koko puun elävän solukon alempaa. Paljon näkee myös tapauksia, että yksittäinen korohaavauma mene myös umpeen ja häviää.

  5. Sorokka aiheuttaa kuoreen pieniä halkeamia ja pihkavuotoa.
    Ei pitäisi kuitenkaan tappaa puuta pystyyn.

    Oli yhdessä männysä kuvan kaltaista kuoren irtoamista ja jonkinlaisia käytäviä. Puu kituutti vielä, mutta ei ollut kuollut.

  6. Juuri näin. Sorokka aiheuttaa pystyhalkeamia ja pihkavuotoa, joka näkyy puun pinnalla valkoisena, männyn tyvellä ja puun alaosassa. Tosin näkyy koroa olevan minun männyntaimikon latvoissakin. Olisiko sekin sitten sorokkaa.
    Osa haavaumista näyttäisi korjaantuvan itsestään.

  7. Kurki. Oletko keksinyt uuden taudin männyillä? Tyvikorot, joita olen tukkikokoisissa männyissä tavannut, ne ovat olleet mekaanisen vaurion aiheuttamia. Useimmiten vanhan männyn tyvessä on ollut palokoro – jopa usemmalta vuosikymmeneltä.

Metsänhoito Metsänhoito