Kommentit (14)

 1. Petkeles

  Äärettömyyteen asti diskontattuna arvo 5M€. Eikö niille mikään riitä.

 2. Panu

  On siinä ehkä 0,8ha aukon vaatimat FSC-säästöpuut. Nyt uudessa kriteeristössä määrä tuplaantuu 10:stä 20:een.

 3. suorittava porras

  Kuvassa vain yksi monista säästäpuuryhmistä. Ryhmä on tällä kertaa pienen puron varressa ,joka jatkuu takaoikealle . Sen ympärys kasvaa sakeanaan pieniä kuusia ja lehtipuita. Tälle noin viiden hehtaarin aukolle on jätetty vähintäänkin riittävästi säästöpuita ryhmissä ja yksittäin. Ne ovat rakenteeltaan ja sijoittamisen suhteen sellaisia ,että eivät lakoa ihan pienen puhurin voimasta.
  Isompien toimijoiden on pakko noudattaa kaikkia sertifiointiehtoja kuuliaisesti. Lipsuminen säädöksistä pudottaa armotta markkinoilta.

 4. arto

  Olitko teeriä benellillä kyttäämässä. Säästöpuissa ne pakkasaamuna tahtoo istua.

 5. Yksityiset tekee nykyään pääsääntöisesti luonnonhoitotoimet vähintään yhtä hyvin kuin isommat toimijatkin. Eihän se lisäpuiden jättäminen niin kovin kalliiksi tule, kun niitä säästöpuu -ja rantametsiäkin voi vaikka harventaa metsänhoidollisesti tarvittaessa puiden kasvettua 2-khl:n metsissä esim. N. 20 yli 20 cm rklpm:n puuta jäi pystyyn viimeksi aukkohakkuulla alle 1,5 ha:n alueelle. Se on vähän liikaa ja hakkuutan pois osan niistä jossain vaiheessa.

 6. suorittava porras

  Artolle vastaan ,että kiintiöteeret jäi tänä syksynä lentämään. Haulikko oli matkassa enemmänkin supia tai kettua varten. Kiekkoharrastusta varten tuli kuvan haulikko hommattua. Mieltä lämmittää ,kun vanhakin saa yli 20/25 kiekkoa särkymään ja kasipaikalta kaikki viisi. Harrastus alkoi vasta eläkeukkona.

 7. Kuvan anti on juuri sitä miksi en aio liittyä moiseen sertiin. Lähestytty aiheella kyllä on juuri hiljan. Myös suojeluvelvoite on toinen joka torppaa jo ajatuksenkin. Kuvan ryhmässä riittäisi jätöksi luonnon kannalta alikasvoskuuset ja koivusta tehty pökkelö. Kaikki muu puusto tuosta tuhoutuu tuulten mukana joka tapauksessa.

 8. Kukin tekee tarpeen ja mieltymystensä mukaan mm. säästöpuiden suhteen.

  Kuivaoksanen ja mutkanen mänty sopii aika hyvin jätettäväksi linnuille tulevaisuuden pesäpuuksi. Koivuja on aika paljon pystyssä mutta linnunlaulupuiksi varsinkin jokin raharikas yhtiö voi aivan hyvin nekin jättää. Haittaa koivuista voi olla taimikonhoidolle, kun poistettavien puiden määrä lisääntyy.

 9. Visakallo

  Koivu ei todellakaan tahdo pysyä pystyssä. Meikäläiselläkin n. 300 säästöpuuksi jätetystä koivusta enää parikymmentä on pystyssä. Nyttemmin koivut onkin suoraan tehty tekopökkelöiksi.

 10. suorittava porras

  Kuvan aukon reunoille on jätetty myös huonolaatuisia mäntyjä säästöpuiksi. On myös muistettava periaate ,että säästöpuustonnjoukosta tulee löytyä kaikkia niitä puulajeja ,joita kuviolla on esiintynyt ennen hakkuuta. Isan jokabpaikkaan ei tässäkään aukossa ole säästöpuita jätetty. Turvepohja aiheuttaa omat rajoituksensa.
  Vuosi sitten lähettämässäni kuvassa isosta säästöpuuryhmästä läheisellä UPM:n palstalla kasvoi täysikasvuisia kuusia ,mäntyjä, koivuja ja haapoja. Kolmannes mäen päällä ja kivennäismaalla kasvaneesta ryhmästä on jo nyt syrjällään. Lehtipuut lähes kaikki.
  Lahopuuta riittää aukossa ,kun kannotkin lasketaan mukaan. Jälkimmäiset monesti unohtuvat ja se ,että mitä enemmän ja isompia kantoja ,sitä enemmän kuviolla on lahopuuta. Monien rajoittunut ajattelu supistaa lahopuun määrän vain maan pinnalla lappeellaan rojottavaan tavaraan.

 11. Säästöpuuryhmille voi tehdä aavistushakkuun. Koivuista saa arvokasta polttopuuta. Kuuset jäävät kasvamaan ja mänty kaatuu aikanaan.

 12. suorittava porras

  Kun ollaan FSC:n piirissä ,tuskin avistushakataan. Finsilva ei riskeeraa sertifikaattia.

 13. FSC – sertifiointi edellyttää, että säästöpuita pitää olla se 10 kpl /ha. Puiden pitäisi olla eri puulajia, D 1,3 yli 20 cm, Pysyvästi niille sijoilleen jätettäviä eri puulajeja ja eri tasoista elämää edustavia puita, joissa pitäisi olla myös pystylahoa, keloutunutta ja maahan kaatunutta puuta. Tuo määrä: 10 r/ ha olisi siis hehtaaria kohti. Jos alueella ei vielä ole järeitä puita jätettäväksi, voidaan jättää yli kymmensenttiset rungot.
  Laki ei määrää, mutta jos metsä on sertifioitu, siellä pitää säästöpuut valita sääntöjen mukaan ja jättää ne herran haltuun. Tarkoitus on, että ne pikkuhiljaa kaatuvat ja maatuvat. DA-Trolli voi tehdä mitä huvittaa, hänhän saa kaikki ohjeet kaikkeen Kremlistä.

 14. Jos ei ole leimikolla esim. soistunutta notkelmaa tms. sopivaa ryteikköä niin säästöpuuryhmät jätetään leimikon reunoille. Mikä onkin järkevää monesta eri syystä. ”Niin tekee osuuskauppaväki” (vanha v:n sanonta) .
  Muistaakseni uudet (PEFC?) sertimääräykset edellyttää entistä useampia (ja järeämpiäkin) säästöpuita/ha jätettäväksi mutta korjatkaa viisaammat , jos meni pieleen.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat