Täydennysistutus

Talvella hirvenvasat oli löytäneet taimikosta männyntaimet ja syöneet osasta latvakasvaimen silmuja ja osalta vain sivuoksia, lisäksi nähtävästi myyrät oli kuorineet männyntaimien runkoja.

Pottiputkessa oli kokeilussa ArGrow lannoiteautomaatti, jonka- ansiosta oli tarkoitus kirittää koivujen kasvua ja saada-aikaan, mäntyn, kuusen ja koivun sekametsä kuviolle.

Toukokuun lopun muut havainnot, tuomi kukkii, pihlaja vasta- aloittelemassa kukintaa ja suden jäljet tiellä….

Kommentit (11)

  1. Gla

    Laitoin mäntyä maahan ja ensimmäinen Trico-käsittely taimilaatikossa. Toinen tulee alkusyksystä. Tällä taktiikalla on männyt säästyneet ainakin toistaiseksi syönniltä.

  2. metsä-masa

    Tricon käytöstä hyvä vinkki, meilläpäin en ole aiemmin havainnut myyrän tekemää männyn kuorinta ongelmaa.

  3. Tukkimiehentäin suojaus on taimille paljon tärkeämpi kuin hirvieläinsuojaus. Tricoa voi tarvita sitten kun taimi kasvaa yli hangen pinnan.

  4. Gla

    Täällä pienten mäntyjen latvukset kelpaa peuroille. Tietenkään taimilaatikossa tehty ruiskutus ei vaikuta tuoreeseen vuosikasvuun, mutta ehkä haju ohjaa peurat silti muualle.
    Tukkimiehentäin osalta Tricolla tuskin on vaikutusta.

  5. metsä-masa

    Sama tilanne on myös täällä peurojen ja metsäkauriiden osalta. Kolme vuotta sitten kävivät harvennustyömaalla kuorimassa haapojen ja mäntyjen latvuksia, osittain jo työmaan aikaan.

    Meidän viime talven tuho mäntyvaltaisessa taimikossa ei ollut paha, avuksi oli saatu susi lauma, sorkkaeläimet katosi heti. Hirvenvasat kerkesi olla taimikon liiepaillä van pari vuorokautta kun sudet karkoitti ja saalisti ne pois.

    Jälkien perusteella toukokuun lopulla liikkeellä on ollut yksi susi, josta lisäkuva, tässä mielessä sudesta on ollut hötyä, koska suurempia sorkkaeläin tuhoja ei paljastunut talven jälkeen.

  6. Minulla männyn taimet olivat valmiiksi tukkimiehentäiltä suojattuja. Joku myrkky niissä oli kun olisi pitänyt käyttääkkin nitriilihanskoja. En enää muista torjunta-aineen nimeä. Senkin kyllä pakkauksesta löysin.

  7. Gla

    Ainahan niissä myrkky on mukana ja suositus hanskojen käytöstä.

  8. Jahas tuota en ole ikinä vaivautunut tekemään kun metsääkeellä bruukaan kylvää mäntyä, e oo istuttanut.

  9. metsä-masa

    Muokkas ja konekylvö jalostetulla siemenellä, kevät kosteaam maahan on varma uudistamis menetelmä. Kylvölaitteet on kehittyneen varmatoimisiksi, joskun olen huomannut muokkauksen ja kylvön venähtäneen juhannuksen yli ja siemenet iti vasta seuraavana kesänä, ja siitäkin syntyi vielä hyvä taimiko

  10. Metsämyyrät kiipeilevät männyntaimissa ja syövät parhaassa tapauksessa taimen kaikki silmut ei hirvet. Täällä Kainuussa viime talvena jokaisella taimikolla on ollut männyn silmujen syöntiä. Muutamalla nyt jo toisena vuonna peräkkäin.
    Kymmenen vuotta sitten ensimmäiset istutettujen taimien 3…4 cm vuosikasvut alettiin syödä, en tiedä mikä eläin ja siksi nykyisin ruiskutan jo taimilaatikossa istutettaviin männyntaimiin (en istuta ennen kuin latvakasvu on tuota luokkaa) Tricoa.

  11. metsä-masa

    Tricon käyttöä on kyllä kokeiltava jo seuravissa männyn istutuksissa !

    Myyrien mukanaolo taimien silmujen syönnissä meille oli ensimmäinen kerta, joka paljastui tevättarkastuksessa. Peuran ja metsäkauriin mukanaolo on huomattu muutaman vuoden välein pienissä taimikoissa.

    Hirviaidasta tuli jälleen mukava havainto kun isommat sorkkaeläimet ei menneet aitaukseen, vaan seurasivat aitaa ja siirtyivät sitten toisaalle. Peura ja metsäkauris oli mennyt aitaukseen nauhan ali, mikä olikin lyhyt vierailu, kuten edellä kerroin !

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat