70 vuotta sitten – Eleanor Roosevelt metsävisiitillä Suomessa

Rovaniemellä on kunnostettu ja avattu vierailua varten aikanaan tehty Rooseveltin maja.

Eleanor Roosevelt, Yhdysvaltain presidentin puoliso, pistäytyi Suomessa vuonna 1950 sodanjälkeiseen jälleenrakentamiseen tutustumassa. Samalla reissulla hän käväisi myös Rovaniemellä.

Siellä presidentin puolison vierailun kunniaksi rakennettiin pikavauhtia – runsaassa viikossa – mökki, Napapiirin maja. Se valmistui 70 vuotta sitten, 11. kesäkuuta 1950.

Tapaus oli tärkeä koko Rovaniemen matkailun kannalta, sillä majasta tuli Napapiirin ensimmäinen nähtävyys ja koko tapahtumasta lähti liikkeelle Rovaniemen matkailu.

Rovaniemi remontoi mökin kaksi vuotta sitten. Nyt Rooseveltin maja on avattu vuosikymmenien tauon jälkeen myös yleisölle.

Muistokoivua istuttamaan

Suomen reissullaan Eleanor Roosevelt istutti myös muistopuun Soljan karjalaistilalle Vihdissä. Metsälehdessä raportoitiin tapahtumasta. Kyseessä oli tavallinen pihakoivu. Istutuksessa presidentin puolisoa avusti professori N.A. Osara, joka muistutti puheessaan istutuksen merkityksestä.

”Tämä koivu jää sukupolvien ajaksi kertomaan ei vain Teidän käynnistänne vaan myöskin siitä, että ihmisen velvollisuutena on puiden istuttaminen”, Osara totesi.

Eleanor Roosevelt koivua istuttamassa Vihdissä
Metsälehti kirjoitti Eleanor Rooseveltin koivunistutuksesta. Apuna Yhdysvaltain presidentin puolisolla oli professori N.A. Osara.

Hän viittasi puheessaan myös alkavaan Metsämarssiin ja antoi rouva Rooseveltille Metsämarssimerkin muistoksi koivun istutuksesta.

Istutetun koivun viereen asetettiin muistotaulu, jossa todetaan, että ”Tämän koivun istutti Mrs. Eleanor Roosevelt 13.6.1950.”

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat