Metsäkoulutus ry torppaa hallituksen kaavaileman koulutusuudistuksen

Järjestön mukaan oppivelvollisuusiän nosto ja toisen asteen koulutuksen maksuttomuus eivät parantaisi nuorten työllistymistä metsäalalle.

Valtioneuvosto kaavailee oppivelvollisuusiän nostamista 18 vuoteen ja toisen asteen opetuksen maksuttomuutta. Metsäalan koulutusta kehittävä Metsäkoulutus ry katsoo, että uudistus tulisi perua ja koulutuksen rajalliset resurssit tulisi suunnata opetuksen laadun ja oppimisen tuen vahvistamiseen perus- ja toisella asteella.

Järjestön mukaan uudistus ei tällaisenaan ole valtiontaloudellisesti kestävä, vaan se aiheuttaa suuren menoerän ilman takeita vaikuttavuudesta.

Metsäkoulutus epäilee, että uudistukseen esitetty rahoitus ei vastaa todellisia kustannuksia. Tämä voi johtaa siihen, että puuttuvaa rahoitusta paikataan opetuksen muilla resursseilla, mikä johtaa koulutuksen laadun heikkenemiseen.

Järjestö myös katsoo, ettei esitys oppivelvollisuusiän nostamisesta parantaisi nuorten työllistymistä metsäalalla. Uhkana sen sijaan on, että uudistus johtaa toisen asteelta vastavalmistuvien nuorten osaamisen laadun heikkenemiseen, kun metsäalan oppilaitoksiin ohjautuu lisää metsäalan töihin soveltumattomia nuoria.

Myös opetusalan ammattijärjestö OAJ on arvostellut lakiluonnosta.

 

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito