Aapeli-myrsky kaatanut puita laajalti

Sähkölinjoille kaatuneita puita ei saa omin päin lähteä raivaamaan, sähköyhtiöt muistuttavat.

Viime yönä puhaltanut Aapeli-myrsky on aiheuttanut vahinkoja eteläisessä Suomessa. Kova ja puuskittainen tuuli yhdessä runsaan lumisateen kanssa on kaatanut puita sähkölinjoille, tällä hetkellä – keskiviikkoaamulla – vailla sähköä on runsaat 80 000 asiakasta, Energiateollisuuden tietopalvelusta selviää.

Sähkönjakeluyhtiö Elenia kertoo, että pahiten myrsky on koetellut sähköverkkoa Keski-Suomessa, Pirkanmaalla ja Hämeessä. Erityisesti Pohjois-Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa lunta on tullut paljon ja olosuhteet ovat erittäin hankalat. Järvi-Suomen Energia puolestaan kertoo, että korjaustöissä on sata asentajaa ja puiden raivaustöissä 15 metsäkonetta.

Sähköyhtiöt muistuttavat, ettei sähkölinjoille kaatuneisiin puihin saa koskea eikä ryhtyä niitä itse raivaamaan sähköiskun vaaran takia. Sekä raivaus- että korjaustyöt ovat turvallisuussyistä ehdottomasti ammattilaisten työtä. Turvaetäisyys sähkölinjaan nojaavaan puuhun on 20 metriä.

Merellä liki hirmumyrsky

Ilmatieteenlaitoksen mukaan tuuli yltyi merellä lähes hirmumyrskyksi.

”Kökarin Bogskärissä 10 minuutin keskiarvo tuulen nopeudesta oli 32,5 metriä sekunnissa. Tämä ylittää entisen Suomen ennätyksen 31 metriä sekunnissa”, kertoo meteorologi Pauli Jokinen. Kökarin tuulen nopeus jää hieman alle hirmumyrskyrajan, joka on 33 metriä sekunnissa.

Myös maa-alueilla tuuli on ollut voimakasta. Maan länsiosassa tuulta oli puuskissa paikoin yli 20 metriä sekunnissa. Manner-Suomen kovin puuska oli Vaasan Klemettilässä mitattu 28 metriä sekunnissa.

Maan keskiosissa on satanut lisäksi runsaasti lunta. Pirkanmaalta Pohjois-Karjalaan ulottuvalla alueella on lunta kertynyt noin 20 senttiä.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat