Kaikille ei riitä halpaa puuta Venäjän Karjalassa

Omakodin rakentamiseen saa hakata 150 kuutiota hintaan 1,5 euroa kuutio. Moni myy puun eteenpäin.

Venäjän Karjalassa noin 8 000 ihmistä hakee vuosittain lupaa hakata edullista puuta. Joka toiselle hakijalle Karjalan tasavalta kuitenkin joutuu tarjoamaa ei-oota, kertoo Petroskoissa ilmestyvä Karjalan Sanomat.

Karjalan tasavallan asukas voi kerran vuodessa hakata metsästä puuta edullisilla ehdoilla, jolloin puukuution saa sadalla ruplalla eli noin 1,5 eurolla. Puun voi käyttää omakotitalon rakentamiseen, puutalon ja piharakennusten korjaukseen tai polttopuiksi.

Omakotitalon rakentamiseen myönnetään 150 kuutiometriä, puurakennuksen korjaukseen 70 kuutiota ja piharakennusten korjaukseen 30 kuutiota puuta. Halkometsää voi saada 15 kuutiota.

”Puolet hakijoista on saanut kiellon. Jos omassa piirissä metsää ei riitä, ihmiset voivat hakata myös lähipiireissä. Monet kieltäytyvät kuitenkin, koska se on epäedullista”, Karjalan luonnonvara- ja ympäristöministeri Aleksei Shtshepin kertoo.

Vuosittain myydään erityisehdoilla noin 340 000 kuutiota puuta. Tästä noin 120 000 kuutiota menee omakotitalojen rakentamiseen.

Laki astui voimaan vuonna 2014. Neljän vuoden kuluessa noin 32 000 henkilöä on hakannut puuta omiin tarpeisiinsa. Heistä hieman yli 10 000 sai luvan omakotitalon rakentamiseen ja noin 22 000 henkilöä sai halkometsää.

Kaikkiaan hakijoille on myyty noin 1,7 miljoonaa kuutiota puuta. Lain mukaan puuta ei saisi myydä eteenpäin, mutta se on jäänyt kuolleeksi kirjaimeksi.

”Neljässä vuodessa vain 16 prosenttia niistä hakijoista, jotka olivat saaneet metsää rakennustöihin, on rakentanut talon”, Shtshepin paheksuu.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa