Arvio: Suomessa suojelualueiden hoito on korkeatasoista

Kansainvälisessä arvioissa listattiin myös joukko haasteita.

Suomessa on kansainvälisesti verraten hyvin hoidettu suojelualuejärjestelmä, kansainvälisen arviointiryhmän raportissa todetaan. Raportin mukaan suojelualueiden hoito on Suomessa korkeatasoista ja Metsähallituksen Luontopalvelujen hoitama suojelualuejärjestelmä on hyvin toimiva.

Järjestelmällä on kuitenkin merkittäviä haasteita:  monet lajit ovat uhanalaisia, uhat kasvavat muun muassa ilmastonmuutokseen liittyen ja hoitoon käytettävissä olevat resurssit ovat vähenemässä.

Arviossa listataan joukko keinoja suojelutoiminnan kehittämiseksi: kehittää pitäisi muun muassa luonnonsuojelullista näkemystä, luontotyyppien sekä lajien suojeluohjelmia ja tutkia mahdollisuuksia rahoituspohjan laajentamiseen.

”Tämä arviointi antaa suuntaviivat työn vaikuttavuuden lisäämiseen ja auttaa vertaamaan osaamista kansainvälisesti. Seuraavaksi analysoimme suositukset ja teemme niistä kehittämissuunnitelman”, sanoo luontopalvelujohtaja Henrik Jansson Metsähallituksen Luontopalveluista tiedotteessa.

Luontopalvelut tilasi arvioinnin Suomen suojelualueiden hoidon tehokkuudesta viime vuonna. Arvioinnin toteutti riippumaton kansainvälinen asiantuntijaryhmä. Vastaava arvio tehtiin myös vuonna 2004.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat