Darwinkin avuksi ilmastomuutoksen torjuntaan

Maailman metsäasiantuntijat kokoontuvat pohtimaan, oliko evoluutioteorian isä sekametsien puolestapuhuja.

Metsäasiantuntijoita eri puolilta maailmaa on parhaillaan kokoontuneina Birminghamin yliopistossa Britanniassa pohtimassa, voisiko Charles Darwinin yli 150 vuotta sitten havaitsema ilmiö tarjota uuden keinon torjua ilmastomuutosta.

Vuonna 1859 ilmestyneessä kirjassaan ”On the Origin of Species” Darwin kuvaili sittemmin hänen mukaansa nimettyä ilmiötä. Sen mukaan samaan paikkaan istutetut kasvit tuottavat yhdessä enemmän kasvua kuin kukin laji erikseen istutettuna yhteensä.

”Metsitys on tehokas väline ilmastokriisin lieventämiseen, mutta metsät ovat kuin monimutkaisia koneita, joissa on miljoonia liikkuvia osia. Huonosti toteutettu puiden istutus voi aiheuttaa ekologista tuhoa, varsinkin jos ei samalla sitouduta monimuotoisuuteen”, konferenssin järjestäjä, professori Christine Foyer toteaa.

Konferenssissa keskustellaan geneettisesti monimuotoisista sekametsistä, joiden avulla voitaisiin maksimoida metsän hiilinielu. Sekametsien puut pystyvät hyödyntämään monipuolisemmin eri ravintolähteitä ja ovat vastustuskykyisempiä taudeille.

Konferenssissa myös esitellään tutkimus Keski-Englannissa sijaitsevasta tilasta, joka on Darwin-ilmiön avulla ottanut talteen yli 5 000 hiilidioksiditonnia vuodessa, mikä tekee siitä todennäköisesti Britannian hiilinegatiivisimman maa-alueen.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat