IPCC vaatii lisää päästövähennyksiä, uhkana kolmen asteen lämpeneminen

IPPC:n raportin mukaan kasvihuonepäästöt olivat viime vuosikymmenellä korkeammat kuin koskaan aiemmin.

Päästövähennystoimia on kiihdytettävä, Hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneeli IPCC:n tuoreessa raportissa todetaan. Kasvihuonekaasupäästöt ovat nousseet kaikilla sektoreilla energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian käytön lisäämisestä huolimatta. Viime vuosikymmenellä keskimääräiset kasvihuonepäästöt olivat korkeammat kuin koskaan aiemmin.

Päästöjen kasvuvauhti on kuitenkin hidastunut. Silti nykyinen päästökehitys johtaa raportin mukaan noin kolmen asteen lämpenemiseen vuosisadan loppuun mennessä.

Lämpenemisen rajoittaminen 1,5 asteeseen tai maksimissaan 2 asteeseen vaatii nopeita päästövähennystoimia kaikilla sektoreilla sekä merkittäviä energiajärjestelmän muutoksia.

”Fossiilinen energia on ollut isossa roolissa ilmastonmuutoksen aiheuttajana, ja nyt energiasiirtymä näyttelee yhtä suurimmista mahdollisuuksista ilmastonmuutoksen ratkaisemisessa. Useiden vähäpäästöisten teknologioiden käyttö on tullut halvemmaksi ja niiden käyttöönotto on nopeutunut”, sanoo VTT:n tutkimusalueen johtaja Antti Arasto.

”Raportin viesti on vakava. Nopea irtautuminen fossiilienergiasta on planeettamme elinkelpoisuuden kohtalon kysymys”, sanoo ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari.

Päästöt jakautuvat epätasaisesti maailman eri alueilla. Eniten kasvua on Aasiassa, Euroopan osuus nettopäästöistä on pienentynyt.

Raportin mukaan tehokkaita päästövähennyskeinoja ovat esimerkiksi rakennusten energiatehokkuuden parantaminen, vähähiilisten rakennusmateriaalien käyttö, sekä uusiutuvien energialähteiden hyödyntäminen lämmityksessä ja jäähdytyksessä. Teollisuudessa päästöjä voidaan vähentää muun muassa uusilla materiaaliteknologioilla, liikenteessä sähköistämällä ja biopolttoaineilla.

Luonto Luonto

Kuvat