Energiateollisuus: Turvekielto johtaisi puun tuonnin kasvuun

Järjestö toivoo, ettei energiayhtiöitä pakoteta investoimaan puuenergiaan nyt, koska uusia ratkaisuja on kohta tarjolla.

Kansalaisaloite turpeen käytön lopettamiseksi vuoteen 2025 mennessä etenee eduskuntakäsittelyyn. Energiateollisuus ry muistuttaa, että turpeen käyttö vähenee jo nykyisellä säätelyllä: viime vuonna laskua kertyi 14 prosenttia ja vuoteen 2025 mennessä ehkä jopa neljännes nykyisestä.

”Päästökauppa ja kansallinen turvevero ohjaavat turpeen energiakäytön marginaaliin nykytiedon perusteella jo muutamassa vuodessa”, sanoo Energiateollisuuden tuotannosta vastaava johtaja Jari Kostama.

Hänen mukaansa hallituksen tavoitteeseen päästään ilman kansalaisaloitteessa vaadittua täyskieltoa. Täyskielto taas johtaisi siihen, että yhä suurempi osa lämmityksestä perustuisi puupolttoaineisiin.

”Se johtaisi tuonnin kasvuun”, Kostama arvioi.

Viime vuonna reilu kolmannes kaukolämmityksestä perustui metsänhoidon tähteisiin tai metsäteollisuuden sivutuotteisiin. Haketta myös tuotiin, viime vuonna tuonnin osuus oli reilu viidennes ja suunta on kasvava.

Hyviä vaihtoehtoja luvassa

Kostama muistuttaa, että hyviä vaihtoehtoja turpeelle ja metsäpolttoaineille on tulossa tarjolle, mutta ei aivan vielä. Näitä ovat muun muassa geoterminen lämpö, merestä saatava lämpö ja biokaasut.

”Olisi surullista, jos kaukolämpöyhtiöt pakotettaisiin suuntaamaan koko investointipotentiaalinsa metsäenergiaan juuri nyt, kun muiden ratkaisujen tuleminen markkinoille on niin lähellä.”

Energiateollisuus korostaa myös turpeen merkitystä huoltovarmuuspolttoaineena. Puupolttoaineen säilyvyys on heikkoa, mutta turvetta voi varastoida useita vuosia. Sitä käytetään erityisesti pakkasjaksojen aikana.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Artikkelit

Keskustelut

Kuvat