Ennätyksellisen lämmin kesä

Koko maan keskilämpötila oli touko-elokuussa 0,3 korkeampi kuin toiseksi lämpimimpänä vuonna 1937.

Kuluvan vuoden touko-elokuu oli Suomessa mittaushistorian lämpimin, Ilmatieteenlaitokselta kerrotaan. Koko maan keskilämpötila oli 0,3 korkeampi kuin toiseksi lämpimimpänä vuonna 1937. Yli lämpötila – 33,7 astetta – mitattiin Vaasassa heinäkuussa.

Hellettä eli yli 25 asteen lämpötiloja mitattiin maan eteläosassa noin 40 päivänä ja Lapin asemilla noin 20 päivänä. Hellepäiviä oli paikkakunnasta riippuen 10‒30 tavanomaista enemmän.

Toisaalta kesä-elokuu oli tavanomaista vähäsateisempi maan länsipuoliskolla. Ahvenanmaalta Keski-Suomeen yltävällä alueella sateet jäivät puoleen normaalista. Vähäiset sadekertymät yhdistettynä kesän kuumuuden aiheuttamaan haihduntaan saivat maaston ja metsät erittäin kuiviksi etenkin alkukesästä.

Ilmatieteenlaitoksen pääjohtaja Juhani Damskin mukaan ennätyksellisiä sääilmiöitä esiintyy tulevaisuudessa yhä useammin.

”Siksi yhteiskunnan on varauduttava muuttuneeseen ilmastoon, jossa nyt poikkeuksellisena pidetyistä sääilmiöistä, kuten helleaalloista, rankkasateista tai kaupunkitulvista, tulee yhä tavanomaisempia”, Damski toteaa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat