Lukelta uusi metsätilastokirja marraskuussa

Tilastokirjaa ryhdyttiin tekemään yleisöltä saadun palautteen perusteella.

Metsäntutkimuslaitoksen perinteinen Metsätilastollinen vuosikirja tekee paluun. Uusi, Luonnonvarakeskuksen (Luke) julkaisema Suomen metsätilastot -kirja ilmestyy näillä näkymin marraskuussa.

Kirja muistuttaa paljon edeltäjäänsä, eli mukana on tilastoja, taulukoita, tekstiä ja infografiikkaa. Sivumäärää on kuitenkin pienennetty. Kun vuosikirjat tuppasivat olemaan yli 400-sivuisia, on uudessa tilastokirjassa sivuja noin 200.

”Tämä on aikalailla edeltäjänsä kaltainen. Infografiikkaa on lisätty, tekstiä ja taulukoita karsittu”, kirjan päätoimittaja, tutkija Eeva Vaahtera kertoo.

Myös aiheet – muun muassa metsävarat, puukauppa, hakkuut, yksityismetsätalous, metsäteollisuus – ovat tuttuja. Uuttakin mukana on, Vihreä biotalous -luku.

Vaahtera kertoo, että tilastokirjaa ryhdyttiin tekemään pitkälti yleisön toiveesta.

”Sellaista palautetta on tullut, että tällaista printtijulkaisua on kaivattu”, Vaahtera kertoo. Kyse on siis nimenomaan painetusta kirjasta.

Metlan Metsätilastollista vuosikirjaa julkaistiin vuoteen 2014 saakka. Vuodesta 2015 alkaen Luonnonvarakeskus on julkaissut valittuja maatalous-, metsä- ja kalatilastoja Ruoka- ja luonnonvaratilastojen e-vuosikirjassa. Siinä metsäasiaa on kuitenkin ollut vain kolmisenkymmentä sivua.

Metsänhoito Metsänhoito