Ennätysvuosi metsätilakaupoissa, rahastojen nousu jatkuu

Maanmittauslaitoksen mukaan yksityisten henkilöiden osuus kauppojen määrästä on yhä suurin.

Metsätilakaupassa tehtiin viime vuonna taas ennätyksiä. Maanmittauslaitoksen mukaan vuonna 2021 metsätilakauppoja tehtiin ennätysmäärä – noin 3 100 yli 10 hehtaarin pelkästään metsää sisältävää kiinteistökauppaa. Se on 9 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

Kaikkiaan kaupat tehtiin noin 120 000 hehtaarista. Kauppojen keskiarvohinta oli noin 3 400 euroa hehtaarilta, mikä on 12 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

Rahastojen osuus kasvaa edelleen. Viime vuonna niiden osuus metsätilojen hankintaan käytetystä rahamäärästä oli 42 prosenttia. Jos tarkastellaan edustavia, pelkästään metsää sisältäviä yli 10 hehtaarin kauppoja ostajaryhmittäin, rahastojen osuus oli ensimmäistä kertaa suurin.

Sen sijaan yksityisten henkilöiden osuus kauppojen lukumäärästä on edelleen suurin.

”Tämä kertoo kauppojen pinta-alan kera sen, että yksityisten henkilöiden ostamat tilat ovat keskimäärin selvästi pienempiä kuin rahastojen hankkimat tilat”, sanoo Maanmittauslaitoksen johtava asiantuntija Esa Ärölä.

Rahastot hankkivat metsää vilkkaasti aikaisempien vuosien tapaan Pohjois-Savosta, Pohjois-Karjalasta, Kainuusta, Pohjois-Pohjanmaalta ja Lapista. Viime vuonna myös Keski-Suomesta.

Yhtiöiden metsätilojen ostot painottuvat perinteisten metsäteollisuuskeskittymien läheisyyteen: Pohjois-Karjalaan, Pohjois-Pohjanmaalle ja Kaakkois-Suomeen.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus

Keskustelut

Kuvat