Erikoiskamera ja tekoäly tunnistamaan kirjanpainajaa

Tekoälyä koulutetaan Jyväskylän yliopistossa virtuaalisen metsän avulla.

Jyväskylän yliopiston spektrikuvantamisen laboratoriossa on otettu tekoäly avuksi tunnistamaan kirjanpainakuoriaisen tuhoja.

Kirjanpainajakuoriainen on tällä hetkellä yksi suurimmista kuusimetsiin kohdistuvista riskeistä Euroopassa. Ihmissilmä ei tuhoisien kuoriaisten leviämistä helposti huomaa, mutta Jyväskylän yliopistossa koulutetaan tekoälyä tunnistamaan tuhot spektrikameran kuvista.

Tekoälyä koulutetaan virtuaalisen metsän avulla. Kaiken perustana ovat spektrikameralla oikeasta metsästä ja kuoriaistuhoista otetut kuvat.

”Kuoriaisen leviämisen tunnistaminen ja spektrikuvien läpikäynti veisi ihmiseltä todella paljon aikaa. Siksi on järkevää, että analyysin tekee tekoäly”, spektrikuvantamisen laboratoriota johtava apulaisprofessori Ilkka Pölönen sanoo.

”Kun meillä on tarpeeksi materiaalia sekä terveistä kuusipuista että kirjanpainajien infektoimasta puusta, niin tekoäly pystyy automaattisesti tunnistamaan kuvista mitkä metsäpalstat ovat mahdollisesti kuoriaisten infektoimia ja myös sen, miten pitkälle kuoriaisten invaasio on ehtinyt, kertoo tutkija Kimmo Riihiaho.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat