EU tiukentaa ilmastotavoitetta, lisää painetta metsäalalle

Suomi yritti turhaan saada EU:n pyrkimään tavoitteeseen ilman hiilinielujen huomioimista.

EU tiukentaa ilmastopolitiikkaansa. Eurooppa-neuvosto päätti päästövähennystavoitteen kiristämisestä perjantaiaamuna.

EU aikoo leikata nettopäästöjä vähintään 55 prosenttia vuoteen 2030 mennessä, kun aiempi tavoite oli 40 prosentin päästövähennys. Vertailuvuosi on 1990.

Suomi ajoi tavoitteen saavuttamista pelkillä päästövähennyksillä, mutta lopullisessa muotoilussa myös hiilinielujen rooli huomioidaan. Tämä lisää paineita metsien korostamiseen hiilinieluina.

Suomen metsien hiilinielulle on jo sovittu vertailuluku eli taso, johon vuosina 2021–2025 toteutuvaa hiilinielua verrataan. Vertailuluku vaikuttaa siihen, paljonko metsistä voidaan hakata puuta ilman että päästöjä joudutaan vastaavasti leikkaamaan muualta. On hyvin mahdollista, että esille nousee metsien hiilinielutavoitteen kasvattaminen.

Seuraavaksi EU ryhtyy päivittämään ilmasto- ja energialainsäädäntöään uuden, tiukemman tavoitteen mukaisesti. EU-komission odotetaan antavan lainsäädäntöehdotukset kesällä 2021.

Kommentit (4)

  1. Eiköhän Yaralta löydy lääkkeet ongelmaan? Lisää tukia lannoitteelle vaan, niin kyllä pärjätään.

  2. Tuhkaa, tuhkaa

  3. Panu

    Edelleen mun logiikalla metsällä sidotaan parhaiten hiiltä hakkaamalla tukkipuuta rakennustarpeiksi ja kasvattamalla lisää puuta tilalle.

    Jotenkin kuulostaa, että EU:ssa ajatellaan puun hakkuun tarkoittavan sen sitoman hiilen välitöntä vapautumista ilmakehään.

  4. A.Jalkanen

    EU:n elvytysrahaa kannattaisi laittaa joutoalueiden metsittämiseen – ei hyvää peltomaata, mutta vajaakäytöllä olevia laidunmaita. Alkaisi syntyä hiilinieluja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat