Havupuut keskimääräisessä kasvuvauhdissa

Koivujen latvoissa on havaittu harsuuntumista.

Puiden pituuskasvu päättyy heinäkuun alkupuolella. Nämä keskisuomalaiset kuuset ovat venyttäneet pituutta lisää tänä kesänä noin 50 senttiä. (Kuvaaja: Sami Karppinen)

Luonnonvarakeskuksen tutkija Pentti Niemistön mukaan sekä mäntyjen että kuusten kasvu on ollut tänä kesänä keskimääräistä.

”Vuoden 2018 kesä oli lämmin, minkä ansiosta puut aloittivat kasvunsa hyväkuntoisina. Hyvä edellinen kasvukausi heijastuu puiden pituuskasvuun, sillä puilla oli vahvat silmut.”

Niemistön mukaan alkukesän sateet ovat tehneet hyvää etenkin kuusen kasvulle.

Koivujen latvat ovat sen sijaan ainakin Keski- ja Länsi-Suomessa olleet Niemistön havaintojen mukaan harsuuntuneita, mikä heijastuu negatiivisesti kasvuun.

”Lämpimän edellisen kesän kääntöpuolena puilla esiintyy tuholaisia tavanomaista enemmän. Lämpö on todennäköisesti edesauttanut mäntypistiäisten leviämistä Länsi-Suomessa. Koivikoissa on havaittu myös lumimittarin aiheuttamia tuhoja.”

Niemistön mukaan metsäpuiden paksuuskasvu jatkuu eteläisessä ja keskisessä Suomessa elokuulle saakka.

”Pituuskasvu sen sijaan pysähtyy jo näin heinäkuun alkupuolella.”

Puiden paksuus vaihtelee automaattisten kasvupantojen avulla tehtyjen havaintojen mukaan myös tietyn vuorokausirytmin mukaan. Puut ovat paksuimpia varhain aamulla ja ohuimmillaan iltapäivällä.

Metsänhoito Metsänhoito

Keskustelut