Helteet vauhdittivat kirjanpainajat kehittymään ennätysnopeasti

Sisarsukupolven kehittyminen on todennäköistä ja toinenkin sukupolvi uhkaa.

Kirjanpainajien ensimmäinen sukupolvi on kehittynyt Suomen hellekupolin alla ennätysmäisen nopeasti, kertoo Luonnonvarakeskus (Luke). Nyt uhkana on sisarsukupolven kehittyminen isoon osaan Suomea.

Luken mukaan metsätuholain aikarajat kuorellisen kuusipuutavaran poistolle ovat olleet myöhässä Etelä- ja Keski-Suomessa.

”Paikoitellen kirjanpainajan ensimmäisen sukupolven aikuistumiseen vaadittu lämpösumma on täyttynyt yli 10 päivää ennen metsätuholain kuorellisen puutavaran poisviemiselle vaadittuja aikarajoja”, kertoo tutkimuspäällikkö Markus Melin.

”Tämäkin osoittaa, että aiemmin tänä vuonna antamamme suositukset päivämäärien aikaistamisesta on tarpeellinen, jotta kirjanpainajien tuhoja voidaan ehkäistä ennalta.”

Kirjanpainajan kehitystä arvioidaan kertyneen lämpösumman avulla. Ensimmäinen sukupolvi aikuistuu, kun 700 astevuorokautta täyttyy, sisarsukupolvi kun 1150 ja toinen sukupolvi kun 1 500 kertyy. Kesä-heinäkuun pitkän hellejakson takia sisarsukupolven kehittyminen laajassa osassa Suomea vaikuttaakin tutkijoiden mukaan erittäin todennäköiseltä.

Toisen sukupolven kehittymiseen sen sijaan vaikuttavat ratkaisevasti loppukesän ja alkusyksyn säät.

”Ensimmäisen sukupolven munineet kirjanpainajat ovat paritelleet uudestaan ja sisarsukupolvi muhii kuoren alla parhaillaan”, kertoo Luken tutkija Tiina Ylioja.

Sisarsukupolven jälkeen myös toinen sukupolvi on mahdollinen, jos lämpimät säät jatkuvat, metsänhoidon asiantuntija Pekka Kuitunen Suomen metsäkeskuksesta puolestaan kertoo.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito