Hiitolanjoen ennallistaminen paras luontoteko vuosina 2021–2022

Kunniamaininnan kilpailussa sai naalin palauttaminen Suomen luontoon.

Etelä-Karjalassa sijaitsevan Hiitolanjoen ennallistaminen on valittu Paras luontoteko 2021–2022 -kilpailun voittajaksi. Kunniamaininnan kilpailussa sai naalin palauttaminen Suomen luontoon.

”Hiitolanjoen ennallistaminen sekä kunniamaininnan saanut naalin suojelutyö ovat erinomaisia esimerkkejä onnistuneesta yhteistyöstä luonnon hyväksi sekä paikallisista, konkreettisista teoista, joilla voimme vaikuttaa luonnon tilaan”, sanoi palkinnon luovuttanut ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen.

Hiitolanjoen patojen purkamisella on saavutettu merkittäviä vaikutuksia luonnon monimuotoisuuteen. Äärimmäisen uhanalaisen järvilohen poikasia on havaittu joessa runsaasti heti patojen purun jälkeen. Luonnon tilan parantamisen lisäksi alueella on luotu ihmisille virkistysalueita luontoa kunnioittaen.

Hankkeessa on tehty myös vaikuttavaa viestintätyötä koskien virtavesien ennallistamista.

Naalit pesivät viime kesänä Suomessa toista vuotta peräkkäin 25 vuotta jatkuneen kadon jälkeen. Raadin mukaan naalin paluu osoittaa, että voimme auttaa luontoa ja että teoillamme luonnon hyväksi on merkitystä.

Naalien runsastumisen takana on jo parinkymmenen vuoden ajan jatkunut suojelutyö. Keskeinen keino naalien auttamiseksi on ollut tunturierämaahan viedyt ruokinta-automaatit, joille naalit pääsevät aterioimaan, mutta joille naalin merkittävimmän kilpailijan ketun pääsy on estetty. Myös vapaaehtoisia pesäkartoittajia on koulutettu etsimään naalin pesiä.

Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton (IUCN) Suomen kansallinen komitea järjesti kilpailun tänä vuonna yhdeksättä kertaa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto