Hirven näivetystautia Ruotsissa – seurantaohjelma selvittää taudin levinneisyyttä

Suomen ensimmäisen näivetystautitapaus hirvellä todettiin viime vuonna.

Pohjois-Ruotsissa on löydetty hirveltä hirven näivetystautia (CWD), Ruokavirastosta kerrotaan. Tauti löydettiin 16-vuotiaasta naarashirvestä. Epänormaalisti käyttäytynyt, sokealta vaikuttanut eläin lopetettiin.

Ruokaviraston mukaan hirvellä epäillään olleen taudin epätyypillinen muoto, joka poikkeaa klassisesta, tarttuvasta muodosta. Myös Suomen ensimmäinen CWD-tapaus, joka todettiin viime vuonna, oli epätyypillistä tautimuotoa.

Hirvieläinten näivetystauti eli CWD (chronic wasting disease) on prionitauti, joka kuuluu samaan aivotautien ryhmään kuin hullun lehmän tauti BSE ja lampaan scrapie. Tautiin voivat sairastua lähes kaikki Suomessa tavattavat hirvieläimet (metsäpeura, hirvi, metsäkauris, poro, valkohäntäkauris), ihmiseen CWD:n ei ole todettu koskaan tarttuneen.

EU:ssa käynnistyi viime vuonna seurantaohjelma, jossa pyritään arvioimaan taudin levinneisyyttä kuudessa maassa (Suomi, Ruotsi, Viro, Latvia, Liettua ja Puola). Näytteeksi kerätään kuolleina löytyneiden, sairaiden tai liikenteessä kuolleiden hirvieläinten päitä. Suomessa keräys koskee poroa, metsäpeuraa, hirveä, metsäkaurista ja valkohäntäkaurista.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat