Hirvivahinkokorvauksissa iso nousu

Uudistettu korvausjärjestelmä innosti metsänomistajia hakemaan korvauksia, Metsäkeskus arvio.

Tänä keväänä hirvivahinkokorvauksia maksetaan metsänomistajille yhteensä 1,4 miljoonaa euroa. Se on liki kolme kertaa enemmän kuin vuosi sitten, Suomen metsäkeskuksesta kerrotaan.

Eniten korvausmäärät kasvoivat Keski- ja Etelä-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla, Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa.

Maanomistajat hakivat viime vuonna korvauksia vilkkaasti etenkin loppuvuodesta. Syynä on osaltaan ollut korvausjärjestelmän toukokuussa tehty uudistus, Metsäkeskuksesta arvioidaan.

”Korvausten laskennassa otettiin käyttöön uudet taimikonarvotaulukot ja puutavaralajien hinnat, ja vahinkoja alettiin mitata arviointikäynneillä vain kasvatettavaksi tarkoitetuista puuntaimista. Näin korvataan vain todellinen vahinko”, kertoo metsäneuvoja Heikki Kuoppala Suomen metsäkeskuksesta.

Metsäkeskus arvioi hirvivahinkoja liki 3600 hehtaarilla, korvattavaa oli reilulla 3000 hehtaarilla. Edellisvuosina korvausalat ovat jääneet jopa alle 2 000 hehtaarin, mutta vuonna 2010 korvattavaa oli yli 10 000 hehtaaria. Eniten korvauksia maksettiin vuonna 2006, runsaat 5 miljoonaa euroa.

Vahinkoarvioinnista Metsäkeskus perii 150 euron laskun, arviointikustannuksen saa kuitenkin takaisin, jos vahinkojen 170 euron korvauskynnys täyttyy. Maanomistaja voi myös itse arvioida hirvivahinkojen korvaussummaa Tapion hirvivahinkolaskurin avulla.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus