HS: Metsänhoito monipuolisemmaksi, lisää puurakentamista

Mittavat lisähakkuut heikentävät Helsingin Sanomien mukaan hiilinieluja, eikä bioenergiakaan ole päästötöntä.

Helsingin Sanomat huolehtii pääkirjoituksessaan biotalouden ja ympäristöystävällisyydestä. Mittavat lisähakkuut kun heikentävät lehden mukaan ilmastonmuutosta hillitseviä hiilinieluja, eikä bioenergiakaan ole päästötöntä.

”Biotaloutta koskevat poliittiset ratkaisut nojaavat kuitenkin vahvasti nimenomaan hakkuisiin. Tutkimuksen viestit metsien käytön ilmasto­vaikutuksista on koettu ristiriitaisiksi. Suomi lobbaa voimakkaasti EU:ssa, jossa metsien hiilinielujen laskentaa koskeva poliittinen vääntö on loppusuoralla.””

”Tutkijoiden mukaan metsänhoito auttaa lisäämään talousmetsien puuntuotantoa, mutta merkittävä lisäys on odotettavissa vasta 2050-luvulla ja sen jälkeen. Hakkuiden ja puunkorjuun lisääminen sen sijaan pienentää hiilinielua ja hiilivarastoa vähintään vuosikymmeniksi eteenpäin verrattuna siihen, että hakkuita ei kasvatettaisi. Merkittävä hakkuiden lisääminen johtaa myös metsäluonnon monimuotoisuuden heikkenemiseen.”

”Pitkällä aikavälillä fossiilisten polttoaineiden korvaaminen metsäenergialla tuottaa ilmastohyötyjä, jos metsät pysyvät metsinä ja kasvavat. Suurin vaikutus on pitkäikäisillä puutuotteilla, jotka sitovat hiiltä pitkäksi aikaa. Vielä toistaiseksi puurakentamiseen ohjautuu kuitenkin selvästi vähemmän puuta kuin sellun valmistukseen, johon sitoutunut hiili päätyy hyvin pian päästönä ilmaan.”

”Tasapainon löytäminen hiilen sitomisen ja toistensa kanssa kilpailevien metsänkäytön muotojen välille edellyttää metsänhoitotapojen monipuolistamista, suojelu­alueverkon kehittämistä sekä toimia esimerkiksi puurakentamisen lisäämiseksi”, Helsingin Sanomat kirjoittaa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat