Ilmastobarometri 2019: Hallitukselta toivotaan tehokkaasti ilmastonmuutosta hillitsevää politiikkaa

Kyselyn mukaan ilmastonmuutoksen arvioidaan aiheuttavan Suomelle turvallisuusuhkia.

Suomalaisten tietoisuus ilmastomuutoksesta on kasvanut. Tuoreen Ilmastobarometri 2019 -kyselyn mukaan neljä viidestä suomalaisesta katsoo, että ilmastotoimilla on kiire. 70 prosenttia toivoo seuraavalta hallitukselta ilmastonmuutosta tehokkaasti hillitsevää politiikkaa, edellisten eduskuntavaalien alla tätä toivoi vain hieman yli puolet vastaajista.

Kolme neljästä katsoo, että verotuksen periaatteena tulisi olla, että päästöjen aiheuttajat myös maksavat niistä. Lähes puolet on sitä mieltä, että lihan ja maitotuotteiden verotusta pitäisi nostaa. Kolmannes on valmis uusien bensiini- ja dieselautojen myynnin kieltämiseen vuonna 2030.

Ilmastonmuutoksen nähdään uhkaavan Suomen taloutta ja turvallisuutta. 76 prosenttia kyselyyn vastaajista arvioi ilmastomuutoksen muualle kohdistuvien vaikutusten aiheuttavan Suomelle turvallisuusuhkia, 59 prosenttia uskoo muutoksen aiheuttavan Suomelle myös taloudellisen uhan.

Kolme neljästä oli sitä mieltä, että Suomessa tulisi varautua nykyistä paremmin sään ääri-ilmiöihin, kuten myrskytuuliin, rankkasateisiin ja helteisiin.

Huolta kannettiin myös muusta maailmasta. Yli 60 prosenttia vastaajista katsoi, että rikkailla mailla on velvollisuus tukea köyhimpiä ilmastokriisin ratkaisussa. Lisäksi katsottiin, että Suomen tulisi suunnata kehitysapua enemmän ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja siihen sopeutumiseen.

Kysely tehtiin helmikuun alussa ja siihen vastasi reilu 1 000 suomalaista. Valtionhallinnon ilmastoviestinnän ohjausryhmä teetti kyselyn Kantar TNS:llä.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat