Ilmastohaitat kuriin puulla

Hakkuutähteet pärjäävät ilmastovaikutuksiltaan kivihiilelle ja turpeelle, oksat jopa maakaasulle.

Hakkuutähteiden energiakäyttö ei ole haitatonta mutta pärjää ilmastovaikutuksiltaan kivihiilelle ja turpeelle. Oksien kaltaisten pienten jakeiden energiakäyttö pärjää myös maakaasulle, selviää Luonnonvarakeskuksen (Luke) hiljan julkistamasta tutkimuksesta.

Sekä hakkuutähteiden että fossiilisten polttoaineiden käytöstä aiheutuu hiilidioksidipäästöjä. Luken tutkijan Aapo Rautiaisen mukaan polttoaineet kuitenkin eroavat siinä, mitä niiden sisältämälle hiilelle tapahtuu, ellei sitä vapauteta polttamalla.

”Ellei fossiilista hiiltä vapauteta, se pysyy poissa ilmakehästä. Polttamattomat hakkuutähteet puolestaan jäävät metsään, ja hiili vapautuu ilmakehään niiden hajotessa. Käsityksemme hakkuutähteiden polton haitallisuudesta riippuukin siis siitä, kuinka haitallisena päästöjen aikaistamista pidämme”, Rautiainen sanoo.

Luken tutkimusprofessorin Jussi Uusivuoren mukaan fossiilisten polttoaineiden korvaaminen hakkuutähteillä voi vähentää energiantuotannon ilmastohaittoja erityisesti, jos voidaan hyödyntää pienimpiä jakeita.

”Myös isompia jakeita hyödyntämällä voidaan jossain määrin vähentää haittoja, jos ilmastopolitiikan suunnittelussa painotetaan pitkän aikavälin vaikutuksia”, Uusivuori sanoo.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat