Joutoalueiden metsitysten aloitus siirtyy ensi vuoteen

Ely-keskuksen lausuntojen viipyminen hidastaa Metsäkeskuksen tukipäätöksiä.

Suomen metsäkeskus voi tänä keväänä tehdä päätöksen vain pienelle osalla saapuneista metsitystukihakemuksista. Metsitystöiden tekeminen siirtyy siksi suurelta osin kevääseen 2022. Töitä ei saa aloittaa ennen tukipäätöksen saamista.

Maanomistajat ovat hakeneet uutta joutoalueiden metsitystukea erittäin vilkkaasti. Kevään aikana Metsäkeskukseen on saapunut yli tuhat tukihakemusta.

Metsäkeskukseen on alkanut saapua ely-keskuksen lausuntoja huhtikuun lopusta alkaen. Lausuntojen valmistelu vie aikaa, sillä ely-keskuksen kuuluu tarkastaa muun muassa, että metsitys ei heikennä luonnon monimuotoisuutta eikä vaikeuta avoimen maaseutumaiseman säilyttämistä.

Ely-keskus tarkastaa myös, ettei metsitettävä alue ole viljelykäytössä ja on poistettu myös viljelyrekisteristä, ja että alueen vesitalousasiat ovat kunnossa.

Lausuntoja koordinoivasta Pohjois-Karjalan ely-keskuksesta arvioidaan, että ruuhka saadaan purettua vuoden loppuun mennessä. Ely-keskukset ovat pyytäneet lisäresursseja lausuntojen käsittelyn nopeuttamiseksi. Metsitystukihakemusta ei voida hyväksyä, jos työt on aloitettu ennen tukipäätöstä.

”Nyt on tärkeää säilyttää maltti ja odottaa rauhassa tukipäätöstä. Etukäteen tehdyt pienetkin ojanpientareiden raivaukset saattavat johtaa haemuksen hylkäämiseen”, sanoo rahoitus- ja tarkastuspäällikkö Jussi Pirkonen Metsäkeskuksesta.

Kommentit (4)

  1. MetsäKortesalmi

    Eipä mennyt pottiputkeen tämäkään metsäpäätös. Ilmastonmuutos odottakoon byrokraattejamme.

  2. Liian byrokraattista on. Jos pientä aloitusta on ehtinyt tehdä, ei kelpaa tuettavaksi. Ne peltoheitot kannattaakin ottaa sitten vaikka uudestaan viljelyyn. Pellosta tulee vielä kuitenkin jossain vaiheessa pula. Eikun raivaamaan…

  3. Ely-keskuksia on 15. Kohtuudella voisi odottaa, jotta edes 1 kpl lausuntoja valmistuisi per työpäivä jokaisesta keskuksesta. Huhti-toukokuussa lausuntoja olisi kohta jo yli 500! Hakuhan aukesi jo 1.3. johon myös ely sai valmistautua rauhassa ja varata resursseja. Näyttää kovasti siltä, että tämä tukijärjestelmä kompastuu byrokratiaan.

  4. On kyllä luokatonta viranomaistoimintaa taas. Ja kuten aina, kukaan ei vastaa mistään. Luulisi että tähänkin työmäärän olisi voinut etukäteen varautua? Asiahan julkaistiin jo aikoja sitten, kuukausia ennen hakuajan alkamista. Miten on mahdollista , että
    Ely-keskukset ruuhkautuvat hakemuksista? Ainostaan , jos niihin ei ole ollenkaan varauduttu eli valmistautuminen jäänyt tekemättä. Eikö näitä virkamiehiä joku vois potkia töihin tai sitten ovesta ulos?

Metsänhoito Metsänhoito