Kaksi metsäalan innovaatiota ehdolla Vuoden digitaalisin teko 2018 -kilpailun voittajaksi

Finaaliin pääsivät Pokessa käytössä olevat metsäkonesimulaattori ja virtuaalilasit sekä Wuudis-palvelu.

Pohjoismaiden ja Baltian johtava it-infrastruktuuritoimittaja Atea etsii vuoden 2018 digitaalisinta tekoa. Kilpailussa haetaan sellaista digitaalista ratkaisua, joka on onnistunut muuttamaan joko yrityksen liiketoimintaa tai asiakkaan kokemaa palvelua.

Tuomaristo on valinnut kymmenien hakemusten joukosta 3 finalistia sekä julkishallinnon että yritysten sarjaan. Finalisteista 2 on metsäalalta.

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto kilpailee julkishallinnon sarjassa Ponssen metsäkonesimulaattorilla ja virtuaalilaseilla. Metsäkonesimulaattorin avulla opiskelijat voivat opetella kaikkia työvaiheita turvallisesti ilman pelkoa siitä, että harjoitellessa tulee kaataneeksi vääriä puita tai esimerkiksi vaurioittaneeksi taimia.

Hankkeessa on ollut mukana useita yrityksiä, kuten Ponsse, Cargotec ja Valtra.

”Simulaattorilla pelaaminen selvästi innostaa opiskelijoita. Osalle heistä ei riitä tehtävistä läpi pääseminen, vaan he haluavat virheettömän suorituksen”, POKEn järjestelmäasiantuntija Pekka Ouli sanoo simulaattorin esittelyssä kilpailun kotisivuilla.

Wuudista viedään ulkomaille

Toinen metsäalan finalisti on yritysten sarjassa kilpaileva Wuudis-palvelu. Se on metsänomistajille ja metsäpalveluyrittäjille suunnattu nettisivusto sekä mobiilisovellus, jonka avulla voi muun muassa suunnitella metsänhoitoa ja puunmyyntiä. Palvelu tunnettiin aiemmin Metsäpaikka-nimellä.

Wuudis kerää metsää koskevia tietoja eri datalähteistä. Se hyödyntää muun muassa Suomen metsäkeskuksen metsään.fi-palvelun tietoja.

Palvelun on kehittänyt mikkeliläinen MHG Systems.

”Wuudis tähtää satelliittien, drone-kameroiden sekä metsien laserkuvauksen kehittämiseen ja hyödyntämiseen metsien hoidossa. Wuudista ollaan parhaillaan lanseeraamassa Belgian, Espanjan ja Italian metsänomistajien ja metsätoimijoiden käyttöön”, kertoo MHG Systemsin toimitusjohtaja Seppo Huurinainen.

Voittajat julkistetaan syyskuun lopulla

Muita Vuoden digitaalisin teko 2018 -kilpailun finalisteja ovat muun muassa Keiteleessä sijaitsevan Nilakan virtuaalikirjasto ja Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riverian digitaalinen työkirja.

Kilpailun yleisöäänestys on parhaillaan käynnissä. Voittajat julkistetaan Atea Focus -tapahtumassa Helsingin messukeskuksessa syyskuun lopulla.

Juttua korjattu 1.8.2018 klo 11:49: Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopistolla oleva metsäkonesimulaattori on Ponssen kehittämä, eikä ammattiopiston.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat