Kanadan metsäpalojen savut kulkeutuivat Eurooppaan

Tänä vuonna Kanadassa on palanut metsää jo 2,5 miljoonaa hehtaaria.

Karttaan on merkitty tiistaina (22.8.) käynnissä olevat metsäpalot. Iso punainen ympyrä tarkoittaa yli tuhannen hehtaarin paloa.
Karttaan on merkitty tiistaina (22.8.) käynnissä olevat metsäpalot. Iso punainen ympyrä tarkoittaa yli tuhannen hehtaarin paloa.

Koko kesän jatkuneet metsäpalot kiusaavat Kanadaa. Tähän mennessä paloja on tänä vuonna ollut lähes 4 500 kappaletta, mikä on vähemmän kuin keskimäärin viimeisen kymmenen vuoden aikana vastaavalla jaksolla, mutta paloalue on noin 10 prosenttia keskimääräistä suurempi, liki 2,5 miljoonaa hehtaaria. Saman verran metsää maassa on palannut perinteisesti koko vuoden aikana.

Paloista noin puolet on salaman sytyttämiä.

Palojen voimakkuus on kasvanut, joten myös niiden päästöt ovat kasvaneet. Säätila on nostanut savun korkealle, jolloin voimakkaat länsivirtaukset ovat kuljettaneet niitä Eurooppaan saakka, Ilmatieteenlaitokselta kerrotaan. Yläilmakehässä kulkevia savuja ei voi havaita maanpinnalla, eikä niillä ole vaikutusta hengitysilmaan.

”Kaukokulkeutuminen on hyvä esimerkki siitä, kuinka ilmakehään joutuvat päästöt vaikuttavat koko maapallolla vain muutamien päivien viiveellä – oli kyse sitten luonnollisista tai ihmisen aikaansaamista päästöistä”, Ilmatieteen laitoksen tutkija Seppo Hassinen kertoo.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat