Kansallispuistojen kävijämäärät jäivät korona-ajasta, tyytyväisyys kasvoi

Pandemiaa edeltävän ajan kävijämäärä ylitettiin kuitenkin viime vuonna selvästi.

Kansallispuistoissa vierailtiin viime vuonna 3,55 miljoonaa kertaa. Suosituimpia olivat Pallas–Yllästunturin, Urho Kekkosen, Nuuksion, Kolin ja Pyhä–Luoston kansallispuistot.

Kaikkien kansallispuistojen yhteenlaskettu käyntimäärä on tasoittunut koronapandemian nostamista huipuista. Kävijät ovat kuitenkin aiempaa tyytyväisempiä kansallispuistovierailuihinsa, kertoo Metsähallitus.

Koronavuosina 2020–2021 Suomen kansallispuistojen käyntimäärät lisääntyivät erittäin nopeasti ympäri maata. Viime vuonna samoja käyntimääriä ei enää saavutettu, vaan vuoteen 2021 verrattuna kansallispuistojen yhteenlaskettu käyntimäärä väheni 12 prosenttia.

” Taloudellinen epävarmuus ja polttoaineiden kohonneet hinnat vaikuttivat kuluttajien käyttäytymiseen. Erityisesti kansallispuistoihin, jotka sijaitsevat etäällä kasvukeskuksista tai kaukana saaristossa, tehtiin aiempaa vähemmän vierailuja”, kertoo luontopalvelujohtaja Henrik Jansson Metsähallituksesta.

Kansallispuistojen käyntimäärissä on kuitenkin nousua 10 prosenttia verrattuna vuoteen 2019, eli aikaan ennen pandemiaa.

Kansallispuistoissa tehtyjen kävijätutkimusten mukaan ihmiset arvostavat luontokokemuksiaan ja ovat erittäin tyytyväisiä kansallispuistojen palveluihin ja retkeily-ympäristöön. Asteikolla 1–5 asiakkaiden tyytyväisyys on 4,43, mikä on paras lukema, joka koskaan on annettu.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Kuvat