Kantorahatulot tarkentuivat – vieläkin jäätiin huippuvuodesta 2007

Viime vuonna kantorahatulot kasvoivat Luken mukaan kaikissa maakunnissa.

Kantorahatuloja kertyi viime vuonna 2,7 miljardia euroa, Luonnonvarakeskus (Luke) arvioi. Summa on hieman suurempi kuin mitä Luke vielä kevään ennakkotiedossa arvioi ja nousi lähelle huippuvuoden 2007 lukemia.

Euromääräiset tulot olivat noin 160 miljoonaa euroa suuremmat kuin vuonna 2007, mutta kun rahanarvonmuutos tehdään tukkuindeksillä, jäädään huippuvuoden tuloista 14 prosenttia. Vuoteen 2017 verrattuna tulot kasvoivat reaalisesti 12 prosenttia.

Tulot nousivat kaikissa maakunnissa. Eniten tuloja kertyi Etelä-Savossa, yhteensä 329 miljoonaa euroa.

Kuitupuun hintakin nousi

Yksityismetsänomistajille koko summasta meni 86 prosenttia eli 2,3 miljardia euroa. Luken mukaan tuloja lisäsivät ennätyssuuret hakkuut ja kantohintojen nousu. Tukkipuun hakkuut lisääntyivät edellisvuodesta noin 10 prosenttia ja kuitupuun noin 13 prosenttia.

Puulajeista suurimman osuuden tuloista – 46 prosenttia – toi kuusi. Sen merkitys korostuu Etelä-Suomen rehevien maiden maakunnissa ja yksityismetsissä. Mänty oli tärkein puulaji Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla sekä Pohjois-Suomessa.

Kuitupuuhakkuut kasvoivat tukkien hakkuita enemmän. Myös kuitupuun hinnat paranivat pitkästä aikaa. Tästä huolimatta tukkien osuus kantorahatuloista pysyi 69 prosentissa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus

Kuvat