Kii Korhonen Yle Radio Suomessa: ”Avohakkuukiellon takia meillä olisi huonommat metsät eikä varmuutta siitä, uudistuuko se.”

Metsäkiistat puhuttavat nyt paljon eri medioissa. Tänään radio Suomella käsiteltiin avohakkuiden kieltoa tavoittelevaa kansalaisaloitetta.

Yle Radio Suomen ohjelmassa keskusteltiin tänään luonnonsuojelujärjestöjen aloittamasta kansalaisaloitteesta, joka kieltäisi avohakkuut valtion mailla. Keskustelemassa olivat Metsähallituksen Lapin aluejohtaja Kii Korhonen ja Greenpeacen viestintäpäällikkö Juha Aromaa.

Aromaan mukaan avohakkuut vähentävät merkittävästi luonnon monimuotoisuutta, minkä takia ne pitäisi kieltää ja siirtyä kokonaan jatkuvaan kasvatukseen.

Korhosen mielestä avohakkuita tarvitaan edelleen. Avohakkuiden lopettaminen tarkoittaisi Metsähallitukselle sitä, että hakkuumäärät putoaisivat nykyisestä 6 miljoonasta kuutiosta 4 miljoonan kuution tietämille.

”Se on iso asia Pohjois-Suomessa, jossa hyvin iso osa esimerkiksi sahojen puusta tulee nimen omaan valtion mailta”, Korhonen sanoo Radio Suomen ohjelmassa.

Toinen vaihtoehto avohakkuukiellossa olisi korjata puuta nykyistä paljon suuremmalta alueelta. Pelkät suurimpien puiden poimintahakkuut eivät kuitenkaan olisi hyvä vaihtoehto, Korhonen pohtii Ylelle.

”Jos alettaisiin kauttaaltaan vain poimimaan päältä suurimpia puita – okei, vähän aikaa, muutaman kymmenen vuotta, se voisi tuottaa hyvin – mutta sen jälkeen meillä olisi huonommat metsät ja meillä ei olisi mitään varmuutta siitä, uudistuuko se. Koko Suomen metsätalouden idea on se, että on huolehdittava siitä, että uusi metsä kasvaa tilalle.”

Aromaa on eri mieltä tuottokyvyn laskemisesta. Hän kertoo metsäekonomistien näkemyksistä, joiden mukaan jatkuvalla kasvatuksella voidaan päästä erittäin hyviin tuloksiin.

”Me olemme varmaan ihan samalla asialla. Me haluamme, että metsät uudistuvat. Me haluamme, että sieltä otetaan puuta. Ja me haluamme, että siellä on koneyrittäjille ja metsureille töitä. Mutta eri tavalla. Ja me katsomme, että valtio olisi oikea taho aloittamaan muutoksen”, Aromaa sanoo Ylen ohjelmassa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito