Kiinalaiset rakentavat sahoja Venäjälle

Arvioidaan, että jo puolet Kiinaan Venäjältä tuodusta sahatavarasta tulee kiinalaisomisteisilta sahoilta.

Raakapuun vienti Venäjältä Kiinaan on vähentynyt. Sen sijaan Kiinaan tuodaan sahatavaraa naapurimaasta entistä enemmän. Uusi ilmiö on, että entistä useammin tuote on peräisin kiinalaisten omistamalta sahalta.

”Mahdollisesti jo 50 prosenttia Venäjältä Kiinaan tuodusta sahatavarasta on lähtöisin kiinalaisten Venäjälle perustamista sahoilta”, arvioi maailman sahatavaramarkkinoihin perehtynyt kanadalainen konsultti Russel Taylor. Hän puhui tänään Sahateollisuus ry: n järjestämässä tilaisuudessa Helsingissä.

Venäjälle Kiina on ylivoimaisesti tärkein sahatavaramarkkina. Se oli ykköskohde myös suomalaissahoille vielä vuonna 2017, jolloin Suomesta vietiin Kiinaan 1,7 miljoonaa kuutiometriä sahatavaraa.

”Viime vuonna vienti Kiinaan putosi 1,1 miljoonaan kuutiometriin eli samalle tasolle, missä se oli vuonna 2016”, kertoi Sahateollisuus ry:n toimitusjohtaja Kai Merivuori.

Kiinan edelle viennissä kiilasivat viime vuonna Egypti ja Japani.

Vaikka suomalaissahat eivät pärjää hintakilpailussa venäläisille, Business Finlandin Shanghain toimistossa työskentelevä Anna Ni ei näe tilannetta toivottomana.

”Markkina on valtava, ja suomalaisille riittää pieni pala kakusta. Kallista laatutavaraa arvostavat asiakkaat ovat edelleen olemassa”, kannustaa Ni.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa