Kiinan merkitys Suomen metsäteollisuudelle kasvaa

Kiinan presidentin vierailusta toivotaan lisäpotkua Suomen viennille ja kiinalaissijoituksille Suomeen.

Kiinan presidentti Xi Jinpingin tänään alkava vierailu Suomessa hänen matkallaan Yhdysvaltoihin on huomionosoitus, josta muut Euroopan maat ovat syystä kateellisia.

Vaikka maailman väkirikkaimman valtion talouskasvu ei enää ole aivan aikaisempien vuosien veroista, viime vuoden lähes seitsemän prosentin kasvuvauhdista voidaan EU:ssa vain haaveilla. Niinpä Kiinan merkitystä vientikohteena ja sijoittajana on vaikea yliarvioida.

Kiina on tärkeä vientimaa erityisesti Suomen tukijalaksi palanneelle metsäteollisuudelle. Metsäteollisuus ry:n mukaan viime vuonna Suomesta vietiin Kiinaan sellua runsas miljoona tonnia eli peräti kolmannes koko vientimäärästä.

Sahatavaran vienti Kiinaan puolestaan ylitti viime vuonna miljoonan kuution rajan, ja kasvua edellisestä vuodesta kertyi huikeat 67 prosenttia.

Kiinalaisrahaa virtaa muuhunkin biotalouteen. Kiinalaisyhtiö Kaidi kaavailee biopolttoaineiden tuotantolaitosta Kemiin. Kiinalaissijoittajat ovat olleet kiinnostuneita myös useista muista suomalaisista bioenergiahankkeista.

Toisin kuin esimerkiksi Yhdysvallat ja Venäjä, Kiina on ilmoittanut pitävänsä tiukasti kiinni ilmastositoumuksistaan ja panostavansa muutenkin ympäristönsuojeluun. Niinpä maa tarjoaa yhä enemmän mahdollisuuksia myös suomalaisille luonnonvaroja kestävästi hyödyntäville cleantech-yrityksille ja -innovaatioille.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa

Kuvat