Luke: Kuusen siemenpula jatkumassa

Keväällä 2018 on odotettavissa runsas männyn siemensato Etelä- ja Keski-Suomeen.

Huonojen siemenvuosien seurauksena kuusen siemenvarastot ovat huolestuttavasti vähentyneet, eikä merkittävää parannusta tilanteeseen ole odotettavissa tänäkään vuonna. Myös tämän kevään aikana variseva kuusen siemensato on melko heikko koko maassa, kertoo Luonnonvarakeskus.

Kuusen kukinta on myös tänä keväänä enimmäkseen heikohkoa, Lounais-Suomea ja paikoitellen muutakin Etelä-Suomea lukuun ottamatta. Tämän kevään kukinnoista kehittyvät siemenet varisevat maahan keväällä 2018.

Tänä keväänä variseva männyn siemensatokin on suurimmassa osassa Suomea hieman keskinkertaista heikompi. Eniten käpyjä esiintyy Etelä-Suomessa ja länsirannikolla.

Alustavan ennusteen mukaan keväällä 2018 on odotettavissa runsas männyn siemensato Etelä-Suomeen ja mahdollisesti myös Keski-Suomeen. Sen sijaan maan pohjoisosassa sadon ennustetaan jäävän heikonpuoleiseksi.

Jos metsänomistaja haluaa hyödyntää Etelä-Suomen runsaan sadon, pitäisi luontaiseen uudistamiseen tähtäävät hakkuut ja niihin liittyvät maanmuokkaukset tehdä viimeistään kuluvan vuoden loppusyksyllä.

Männylle voi Luonnonvarakeskuksen mukaan ennakoida tänä keväänä kohtuullisen runsasta kukintaa Lappiin. Jos kukinnan jälkeinen, kaksi vuotta kestävä siementen kehityskulku sujuu suotuisasti, on keväällä 2019 mahdollisuus hyvään siemensatoon. Etelä- ja Keski-Suomessa sato jäänee tuolloin heikommaksi.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat