Kiireellisten metsänhoitotöiden tarve kasvussa

VMI:n tulosten mukaan metsät ovat pääosin tyydyttävässä kunnossa.

Talousmetsien metsänhoidollinen tila on tyydyttävä, Valtakunnan metsien inventoinnin (VMI11) loppuraportti kertoo. Talousmetsistä 28 prosenttia on metsänhoidolliselta tilaltaan hyviä, 44 prosenttia tyydyttäviä, ja vajaatuottoisten määrä on laskenut 7 prosenttiin.

Hyvien metsien osuus on noussut edellisistä inventoinneista hieman, mutta on edelleen pienempi kuin 1980- ja 90-lukujen taitteessa. Hyvien ja vähintään tyydyttävien yhteisosuus on samaa luokkaa kuin edellisissä inventoinneissa.

Tekemissä kuitenkin riittää. Esimerkiksi taimikonhoitotarpeita on tulevana kymmenvuotiskautena 1,5-kertaisesti menneen kymmenvuotiskauden suoritemääriin verrattuna. Ensiharvennustarpeiden määrä on 1,9-kertaistunut. Parhaillaan käynnissä olevan inventoinnin (VMI12) alustavien tulosten mukaan kiireellisten metsänhoitotöiden tarve on edelleen lisääntynyt.

Vakavia tuhoja vähän

Metsien terveydentila on hyvä. Vakavia metsätuhoja on vähän, kolmella prosentilla metsätalousmaasta. Edelliseen inventointiin verrattuna sellaisten metsiköiden, joissa havaittiin jonkinasteisia tuho-oireita, osuus kasvoi muutaman prosenttiyksikön. Tosin vain lievät tuhot ovat lisääntyneet.

Kuusivaltaisissa metsissä yleisimpiä tuhonaiheuttajia ovat tuuli ja lumi, mäntyvaltaisissa metsissä lumi ja hirvi, lehtipuuvaltaisissa metsissä lahottajasienet ja hirvi.

Puuston vuotuinen kasvu näyttää edelleen nousevan. VMI11:ssa vuotuiseksi kasvuksi mitattiin 105,5 miljoonaa kuutiota. VMI12:n alustavien tulosten mukaan kasvu on noussut jo 110 miljoonaa kuutioon.

VMI11:n maastotyöt toteutettiin vuosina 2009–2013. Viiden vuoden aikana mitattiin kunakin vuonna yksi viidesosa inventoinnin 70 458 koealasta.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat