MTK otti kantaa RED II -direktiiviin

Komission esitys uusiutuvan energian kestävyyskriteereistä käy lähtökohdaksi, mutta ympäristövaliokunnan mietintö saa järjestöltä moitteita.

Uusiutuvaa energiaa koskevaa RED II –direktiiviä valmistellaan parhaillaan. MTK:n mukaan komission esitys on hyvä lähtökohta metsien osalta, mutta europarlamentin ympäristövaliokunnan mietintöluonnos saa moitteita.

MTK huomauttaa, että valiokunnan esitys ei huomioi Suomen metsien erityispiirteitä. Esitys leimaisi kaikki suometsät kestämättömiksi raaka-ainelähteiksi, mikä aiheuttaisi turhaa byrokratiaa ja lisäisi epävarmuutta metsäsektorille.

Myös turvepeltojen biomassat olisivat esityksen mukaan kestämättömiä. Siitä on lyhyt matka turvepelloilla kasvavan ruoan ja rehun kestämättömyyteen. Turvepellot kuitenkin tarvitsevat viljelyä ja kasvipeittoa, jotta hiilidioksidipäästöjä voitaisiin vähentää. Siksi direktiivi ei saa estää maatalousbiomassojen käyttöä bioenergiaksi, järjestö linjaa.

MTK muistuttaa myös, ettei puutavaralle tai muille raaka-aineille tarvitse soveltaa kaskadi-periaatetta, sillä markkinat ohjaavat näiden käyttöä parhaimpiin kohteisiin. Keinotekoiset rajoitukset esimerkiksi mäntyöljyn hyödyntämisestä bioenergian tuotannossa häiritsisivät metsäsektoria ja estäisivät uusien innovaatioiden syntyä.

Lisäksi järjestö vaatii, että kestävyyskriteerien arvioinnin perusteena tulee käyttää maakohtaista riskiperusteista arviointia. Kriteerien tarkastelussa tulee hyödyntää olemassa olevaa kansallista lainsäädäntöä sekä tutkimustietoa ja asiantuntijoita.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus

Keskustelut