Kirjanpainajat parveilleet maltillisesti, mutta helteet muuttavat tilanteen

Kuusia kannattaa tarkkailla säännöllisesti kesän mittaan.

Kirjanpainajien parveilu on ollut ennen juhannusta maltillista. Korkeimmat kirjanpainajien yhteismäärät mitattiin Kanta-Hämeessä Hämeenlinnan seudulla, Multialla ja Äänekoskella Keski-Suomessa ja Hyvinkäällä Uudellamaalla.

Kirjanpainajatoukat ovat parhaillaan kuoren alla koteloitumassa. Kuoriaisten kehitys on lämpötilasta riippuvaista, joten kehitys munasta aikuiseksi on sitä nopeampaa, mitä lämpimämpää eri paikkakunnilla on.

”Juhannuksena alkaneet helteet nopeuttavat kirjanpainajan kehitystä ja edesauttavat jo ensimmäisen sukupolven munineita aikuisia parveilemaan uudelleen ja munimaan alulle sisarsukupolven”, arvioi tutkija Tiina Ylioja Luonnonvarakeskuksesta (Luke).

”Nyt kuusia kannattaa tarkkailla kesän mittaan säännöllisesti kirjanpainajan iskeytymisen varalta, varsinkin, jos kesäkuun lopun ennätyslämpötilat jatkuvat. Kirjanpainajan ensimmäinen jälkeläissukupolvi ja sisarsukupolven munivat aikuiset yksilöt voivat aiheuttaa tuhoa terveissä kuusikoissa loppukesällä”, kertoo metsänhoidon asiantuntija Juho Kokkonen Suomen metsäkeskuksesta.

Kirjanpainajamäärissä havaitaan paljon alueellista vaihtelua eri maakunnissa. Tänä vuonna missään seurantapaikassa ei ole vielä saavutettu riskirajana pidettyä 15 000 kuoriaisen määrää.

Useamman vuoden ajan kirjanpainajan aiheuttamat ongelmat ovat olleet suurimmat kolmen maakunnan alueella: Uudellamaalla, Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. Yllättäen kirjanpainajan saalismäärät olivat näissä maakunnissa aiempia vuosia alhaisemmat. On kuitenkin vielä liian aikaista arvioida, joko alueiden kannat ovat kääntyneet laskuun.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Keskustelut