Kivihiilestä luopumisen valmistelu etenee

Hiilenkäytöstä luopumisella jo vuonna 2025 olisi huomattavia taloudellisia vaikutuksia muun muassa Helsingissä ja Vaasassa, Pöyryn selvitys kertoo.

Energia- ja ilmastostrategian mukaan kivihiilen energiakäytöstä luovutaan Suomessa vuoteen 2030 mennessä. Tuoreen selvityksen mukaan tästä olisi energiayhtiöille vain vähäisiä vaikutuksia, mutta jos kivihiilestä luovuttaisiin jo vuonna 2025, aiheuttaisi siitä huomattavat taloudelliset vaikutukset erityisesti Helsingissä, Vaasassa, Espoossa ja Vantaalla.

Kustannuksia aiheuttaisivat muun muassa ennenaikaiset korvausinvestoinnit, mahdollisesti korkeammat tuotantokustannukset ja nykyisten laitosten ennenaikainen käytöstä poisto. Selvityksen kivihiilestä luopumisen vaikutuksista teki Pöyry.

Energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen mukaan kivihiilen luopumisen valmistelu jatkuu ripeässä tahdissa. Ministeri tapaa lähiaikoina Helsingin ja Vantaan energiayhtiöiden edustajia, jolloin arvioidaan näiden yhtiöiden tilannetta.

”Selvityksen pohjalta ja näiden keskustelujen kautta haemme ratkaisua, joka on ilmaston kannalta hyvä, teknisesti mahdollinen toteuttaa sekä taloudellisesti siedettävä”, Tiilikainen totesi.

Ministeri korosti, että ilmastonmuutoksen torjunnassa tarvitaan nopeita toimia. Kivihiilestä luopuminen olisi merkittävä teko, sillä sen ilmastovaikutukset ovat mittavat.

Lakiesitys kivihiilen energiakäytön lopettamisesta on tarkoitus viedä eduskuntaan syksyllä. Tiilikaisen mukaan nyt aloitetaan keskustelut asiasta hallituksessa, jonka on päätettävä aikataulusta vielä kevään aikana.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat