Koivunlehdet ja kuusenkerkät halutaan käyttöön

Kasvavaa liiketoimintaa luonnontuotteista -hankkeen tavoitteena on auttaa luonnontuotteiden kerääjiä ja käyttäjiä löytämään toisensa.

Kotimaisten luonnontuotteiden kerääjät ja luonnontuotteita käyttävät yritykset eivät kohtaa markkinoilla. Maa- ja metsätalousministeriön pari vuotta sitten teettämän selvityksen mukaan yli puolella luonnontuotteita jalostavista yrityksistä on vaikeuksia raaka-aineiden saannissa.

”Suomi on maailman metsäisimpiä maita. Voi kuulostaa erikoiselta, että täällä luonnontuotealan yrityksillä on suuria haasteita saada riittävästi koivunlehteä tai kuusenkerkkää jalostukseen. Tämä kuitenkin on tilanne”, sanoo Suomen metsäkeskuksen projektipäällikkö Marko Ämmälä.

Raaka-aineiden saannin epävarmuus haittaa luonnontuotealan yrittäjyyden ja tuotetarjonnan kasvua. Yritykset tarvitsevat yhä enemmän ja monipuolisesti raaka-aineita, jotta ne pystyisivät vastaamaan kysyntään kansainvälisillä markkinoilla.

Ratkaisuja ongelmaan haetaan valtakunnallisesta Kasvavaa liiketoimintaa luonnontuotteista -hankkeesta. Maa- ja metsätalousministeriön rahoittamassa hankkeessa ovat mukana Suomen metsäkeskus, Luonnonvarakeskus ja Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti.

Hankkeessa autetaan luonnontuotealan yrityksiä verkostoitumaan perinteisten metsäalan yritysten kanssa. Lisäksi tavoitteena on luoda sähköinen palvelu, jonka avulla luonnontuotteiden ostajat voivat hakea ja löytää lähialueen koulutettuja kerääjiä.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat