Koneen Säätiöltä kolme miljoonaa euroa uusille metsähankkeille

Säätiö haluaa monipuolistaa metsistä käytäviä keskusteluja tieteen, taiteen, journalismin ja aktivismin avulla.

Koneen Säätiö myöntää rahoitusta 16 uudelle metsään ja ympäristöön liittyvälle hankkeelle.

Kyseessä on säätiön Metsän puolella -aloitteen kolmas hakukierros. Tavoitteena on monipuolistaa metsistä käytäviä keskusteluja tieteen, taiteen, journalismin ja aktivismin avulla.

“Panostus on merkittävä erityisesti siksi, että maamme hallitus on osoittanut, etteivät luonnonsuojelu ja ilmastokriisin pysäyttäminen ole sen prioriteettilistalla. Päinvastoin – aiemminkin riittämättömästä rahoituksesta leikataan edelleen”, sanoo Metsän puolella -aloitteen muutosjohtaja Mari Pantsar.

Viime vuonna huomiota herätti Koneen Säätiön myöntämä avustus Elokapina-aktivistiliikkeelle.

Nyt rahoitusta saaneista hankkeista esimerkiksi tutkija Jan Saijetsin työryhmä kartoittaa saamelaisalueen suojelemattomia luonnonmetsiä tekoälyn avulla. Rahoitus jatkaa Koneen Säätiön pitkäaikaista tukea vanhojen ja luonnontilaisten metsien kartoittamiseen.

”Toivomme, että päättäjät hyödyntäisivät tätä pitkäjänteistä työtä toteuttaessaan hallitusohjelman suojelulupausta”, Pantsar sanoo.

Metsän puolella -rahoitusta voi hakea metsäkysymyksiin liittyviin tiede- ja taidehankkeisiin sekä niihin kytkeytyneeseen journalismiin ja aktivismiin.

Kolmannella hakukierroksella hakemuksia saatiin yhteensä 214 kappaletta, joista rahoitusta myönnettiin 16:lle. Koneen Säätiön hallitus tekee Metsän puolella -rahoituspäätöksiä kolmesti vuodessa.

Metsänhoito Metsänhoito