Koneyritykset paransivat viime vuonna, ”nyt suhdanteet näyttävät olevan turbulenssissa”

Puunkorjuu todennäköisesti vähenee loppuvuoden aikana, Koneyrittäjät ry arvioi.

Koneyritysten liiketulokset paranivat ja liikevaihdot kasvoivat viime vuonna, Koneyrittäjät ry:n teettämästä kannattavuustarkastelusta selviää. Kustannusten nousu kasvatti liikevaihtoja, mutta myös urakoinnin hinnat kohosivat keskimäärin melko hyvin. Niinpä koneyritysten tulostasokin kohentui.

Puunkorjuualalla keskimääräisen koneyrityksen liikevaihto kasvoi noin 15 prosenttia edellisvuodesta ja oli viime vuonna noin 710 000 euroa. Alan konekustannusindeksi nousi vajaat 14 prosenttia. Keskimääräisen puunkorjuuyrityksen liiketulos nousi 6,1 prosenttiin.

Koska puuta korjattiin viime vuonna hieman edellisvuotista vähemmän, parantuneet tulokset viittavat siihen, että kustannusten nousun siirto urakkahintoihin on onnistunut kohtuullisesti, Koneyrittäjistä arvioidaan.

”Suunta on nyt oikea, mutta ei näillä voitoilla vielä paljoakaan korjattu aiempien vuosien kehnohkoa kannattavuustasoa. Eikä nyt nähty puunkorjuuyritysten tulosten nousu ole mitään verrattuna metsäteollisuuden satumaisiin voittoihin”, varatoimitusjohtaja Simo Jaakkola Koneyrittäjät ry:stä toteaa tiedotteessa.

Vain energia vetää hyvin

Jaakkolan mukaan viime vuosi sujui koneyrityksiltä lopulta kohtuullisesti. Nyt suhdanteet ovat kuitenkin melko kovassa turbulenssissa ja kehittyvät negatiiviseen suuntaan.

”Puunkorjuu oli alkuvuonna entisellä tasolla, mutta loppuvuoden puunkorjuu todennäköisesti vähenee, kun metsäteollisuuden tuotteiden hinnat ja kysyntä on vähentynyt”, Jaakkola toteaa.

Hänen mukaansa vain energiasektori vetää hyvin. Puupolttoainemarkkina on entisestään kuumentunut ja turvettakin vielä nostettiin.

Koneyritysten omavaraisuusasteet paranivat viime vuonna. Hyvällä omavaraisuustasolle yltävät maanrakennusala (omavaraisuusaste 51,8 prosenttia) ja turveala (55,4 prosenttia). Puunkorjuussa omavaraisuusaste on tyydyttävä (33,7 prosenttia) ja haketuksessa (29,2 prosenttia).

Hyvänä omavaraisuusasteena pidetään 40 prosenttia.

Dun & Bradstreet Finland Oy:n tekemässä kannattavuustarkastelussa analysoitiin 500–600 Koneyrittäjät ry:n jäsenyritystä. Suurin ryhmä on puunkorjuuyrittäjät 300–400 yrityksellä, maarakennusalan yrityksiä on 150–200, turvealan yrityksiä 50–60 ja haketusalan yrityksiä noin 20.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa