Konsulttiyhtiö: Suomen metsien arvosta suuri osa tulee ilmastovaikutuksista

Boston Consulting Groupin mukaan metsien hiilivaraston arvo on jopa kaksikolmasosaa metsien arvosta.

Suomen metsien arvo on 240–510 miljardia euroa, konsulttiyhtiö Boston Consulting Group (BCG) arvioi. Tämä on 1–2 kertaa Suomen pörssin koko arvo.

”Nyt kun käytössä on laskelma metsien kokonaistaloudellisesta arvosta, metsien kestävän kehityksen perusteista on helpompaa käydä laajaa keskustelua. Meillä on globaalisti käsissämme valtavan arvokas luonnonvara, jota ei pidä ottaa itsestäänselvyytenä”, sanoo BCG:n osakas Juuso Soininen.

Metsien arvo laskettiin neljän tekijän perusteella. Laskelmissa otettiin huomioon metsien rooli ilmastonmuutoksen säätelijänä, veden ja ilman puhdistajana, kaupallinen eli metsäteollinen arvo ja sosiaalinen arvo.

Suurin osa Suomen metsien kokonaisarvosta tulee BCG:n mukaan myönteisistä ilmastovaikutuksista.

”Elävän puuston hiilivaraston arvo on jopa kaksi kolmasosaa (29–67 prosenttia) koko metsän arvosta. Arvo muodostuu epäsuorasti siitä, että metsään sitoutunut hiili on poissa ilmakehän hiilidioksidista eikä siten kiihdytä ilmastonmuutosta”, Soininen toteaa.

Metsien metsätaloudellinen arvo on ilmastovaikutuksia pienempi, noin 25–54 prosenttia metsien arvosta. Kun otetaan huomioon metsien arvo myös sosiaalisesti sekä ilmaston ja ympäristön kannalta, metsän arvo hehtaaria kohden on noin 3–7 kertaa suurempi kuin talousmetsästä nykyään saatavaan hinta.

Ilmastonmuutos ja raivaus uhkaavat

Maailman metsien arvoksi yhtiö laski 44–133 biljoonaa euroa. Huolena on, että iso osa arvosta – jopa 30 prosenttia – voi hävitä, kun esimerkiksi metsiä raivataan pelloksi. Pelloksi raivaamisen ohella muita uhkia ovat ilmaston lämpeneminen, kestämätön hakkuu, elottomat ympäristötekijät kuten metsäpalot sekä elolliset tekijät kuten tuholaiset ja taudit. Näistä merkittävimmät ovat raivaus ja ilmastonmuutos.

”Kaksi suurinta metsien arvoa tuhoavaa tekijää ovat seurasta ihmisen toimista. Meidän on kiinnitettävä nyt erityistä huomiota näihin tekijöihin, jos haluamme säilyttää metsiemme taloudellisen ja sosiaalisen arvon”, Soininen sanoo.

Suomessa tilanne ei ole niin huono, sillä metsänhoito on edistynyttä ja lainsäädäntö kehittynyttä, BCG katsoo. Suomen metsistä arvioidaan olevan uhattuna vain kolme prosenttia, suurimmat riskit liittyvät uusien tautien ja tuholaisten leviämiseen.

Metsien arvon turvaamiseksi BCG:n raportissa suositellaan muun muassa metsiensuojelua, uusien metsien istutusta ja kestävän maatalouden edistämistä.

 

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat