Korjuupalveluiden kysyntä laskussa – nopea käänne yllätti yritykset

Useimmille korjuuyrityksille on luvassa loppuvuonna yli kolmen viikon korjuutauko.

Puunkorjuun kysyntä on selvässä laskussa, Koneyrittäjien markkinatilannekysely kertoo. Jo alkuvuodesta 40 prosenttia korjuuyrityksistä kertoi korjuupalveluiden kysynnän vähentyneen, ja syys-lokakuun vaihteessa tehdyn kyselyn mukaan 60 prosenttia kertoi asiakkaiden rajoittavan hakkuita loppuvuoden aikana.

Iso osa yrityksistä on kertonut totaalisista korjuun seisokeista, liki 70 prosentilla yrityksistä on odotettavissa yli kolmen viikon korjuutauko. Koneyrittäjien mukaan nopea käänne on yllättänyt monet korjuuyrittäjät.

”Ensimmäiset 3kk paahdettiin täysillä. Sen jälkeen jarruteltiin kelirikkokauteen, jonka jälkeen korjuu ei ole oikeastaan enää uudestaan käynnistynyt täysillä. Vaikea syksy tiedossa”, yksi kyselyyn vastannut yrittäjä kommentoi.

”Pienille jäi käteen vain työnteon ilo”

Vaikka viime vuosi oli talouden nousukauden paras vuosi, se ei näy puunkorjuuyritysten taloustilanteesta. Näiden palkkakorjattu liiketulos oli 0,9 prosenttia, Koneyrittäjien kannattavuusselvitys kertoo.

”Tulostaso on uskomattoman alhainen, varsinkin kun ottaa huomioon, että teimme viime vuonna ylivoimaisen hakkuuennätyksen Suomessa ja muutenkin talouden veto oli vahva”, arvioi Koneyrittäjien varatoimitusjohtaja Simo Jaakkola.

Hänen mukaansa markkinoiden rakenne kuristaa koneyritysten voittomarginaalit liian pieniksi.

”Pienille alihankintaa tekeville yrityksille jäi noususta käteen vain työnteon ilo”, Jaakkola toteaa.

Keskimääräisen puunkorjuuyrityksen liikevaihto oli viime vuonna 660 000 euroa. Puunkorjuussa liikevaihto on nyt samalla tasolla kuin 2012. Vuosina 2012–2015 liikevaihdot laskivat, mutta nyt ne ovat nousseet kolmatta vuotta.

Puunkorjuussa yksikköhinnat ovat olleet laskusuunnassa vuodesta 2012 lähtien. Parin viimeksi kuluneen vuoden aikana kustannukset ovat kuitenkin kääntyneet kasvuun.

”Vuoden 2018 ennätyshakkuut vaativat koneyrityksiltä ja koneenkuljettajilta paljon venymistä, ja venyminen maksaa esimerkiksi ylityötunteina. Valitettavasti urakoinnin hinnat eivät venyneet vastaavasti”, Jaakkola sanoo.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa