Koronavirus vaikuttaa koko sahatavaran arvoketjuun

Vaikutukset kuitenkin vaihtelevat maittain ja tuotantoaloittain.

Koronaviruksella tulee olemaan laajat ja vakavat vaikutukset sahatavaran arvoketjuun, Euroopan sahatavarakauppiaiden (ETTF) sekä sahateollisuuden (EOS) järjestöt toteavat.

Euroopan maiden välillä on kuitenkin merkittäviä eroja. Missä koronavirus on niittänyt voimakkaimmin, siellä myös talous on saanut kovimman iskun.

Rakennussektori on kärsinyt Espanjassa, Italiassa, Iso-Britanniassa ja Ranskassa, mutta Pohjoismaissa, Saksassa ja Alankomaissa on pärjätty paremmin. Valmistava teollisuus, kuten huonekaluala, on ylipäätään kohdannut vaikeuksia.

Sahateollisuus on sopeuttanut tuotantoaan tuotantorajoituksilla, mutta Suomen ja Ruotsin rajoitukset ovat olleet lievempiä kuin Keski-Euroopan tuottajien.

Järjestöt ennakoivat, että yleinen kotonapysyminen nostaa remonttihaluja ja rautakauppojen myyntiä, mikä tukee sahatavarakauppaa etenkin paikallisilla markkinoilla.

Kiinan markkinat ovat jo elpymässä, mutta samanaikaisesti Yhdysvaltain markkinat putoavat.

Intia on täysin kiinni ja monet Kaakkois-Aasian maat vaikeuksissa, mutta Suomen viennin kannalta alueet eivät ole erityisen tärkeitä.

Aasian vietävistä rahtikontteista on edelleen niukkuutta, vaikka tilanne onkin paranemassa.

Järjestöjen näkemyksen mukaan nopeasti ohimenevä epidemia toisi V-muotoisen talousvaikutuksen ja nopeahkon palaamisen normaalitilanteeseen. Sen sijaan pitkittyvät rajoitukset johtavat rakenteellisiin, vaikkakin vielä ennustamattomiin muutoksiin.

Puukauppa Puukauppa