Lakimuutos vaikutti, tuhkalannoitusten määrä nousi

Etenkin turvemaille tehtävien terveyslannoitusten määrä on kasvanut, Metsäkeskuksesta kerrotaan.

Terveyslannoituksia on suunniteltu tänä vuonna viimevuotista innokkaammin. Suomen metsäkeskuksen mukaan elokuun loppuun mennessä terveyslannoituksia oli suunniteltu tehtäväksi kemeratuella noin 1,5 miljoonan euron arvosta, mikä on 15 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Etenkin turvemaille tehtävien terveyslannoitusten määrä on kasvanut. Niiden osuus on noussut nyt 41 prosenttiin, kun viime vuonna turvemaille tehtiin noin kolmannes kaikista terveyslannoituksista.

Metsäkeskuksen mukaan kasvua selittää kemeran tukiehtojen muutos. Tukiehdot muuttuivat viime keväänä niin, ettei tuen hakijan enää tarvinnut osoittaa lannoitusalueen puuston kasvuhäiriöitä, neulasten värivikoja tai ravinnepuutosta.

”On todennäköistä, että se on lisännyt tuhkalla toteutettavia turvemaiden terveyslannoituksia. Kemeralain asetusmuutos tuli voimaan kuitenkin sen verran myöhään tänä vuonna, että sen mahdolliset vaikutukset näkyvät paremmin ensi vuoden terveyslannoituksissa”, hankehallinnon asiantuntija Yrjö Niskanen sanoo.

Hänen mukaansa terveyslannoitusten määrän kasvu on ollut kokonaisuudessaan vielä maltillista.

Tuhkalannoitukseen voi saada tukea turvemaille, jotka ovat ravinteisuudeltaan vähintään puolukkaturvekankaita. Sellaisilla puuston kasvua voidaan tuhkalannoituksella vielä parantaa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito