Lämpö kirittänyt metsäpuiden kasvua

Mänty ja koivu nauttivat nyt lämmön ja veden yhdistelmästä. Kuusen kasvu saattaa kuitenkin kärsiä alkukesän kuivuudesta.

Kuluva kesä on ollut männyn kasvulle pääsääntöisesti suotuisa. Kuusten kasvuun alkukesän kuivuus sen sijaan jättänee jälkensä. (Kuvaaja: Sami Karppinen)

Lämmin alkukesä yhdessä kesäkuun lopulta alkaen saatujen sateiden kanssa on kirittänyt puita hyvään kasvuvauhtiin, arvioi Luonnonvarakeskuksen tutkija Pentti Niemistö.

Ilmatieteen laitoksen seurannan mukaan alkukesän aikana kertynyt tehoisa lämpösumma on koko maassa selvästi pitkän ajan keskiarvoa suurempi. Kanta-Hämeessä Jokioisten mittauspisteellä lämpösumma oli heinäkuun 8. päivään mennessä 597 vuorokausiastetta, kun vuosien 1981­–2010 keskiarvo on 552 vuorokausiastetta. Sodankylässä tehoisaa lämpösummaa oli vastaavana ajankohtana kertynyt 379 vuorokausiastetta pitkän ajan keskiarvon ollessa 328 vuorokausiastetta.

Niemistön mukaan kesä on ollut suotuisa etenkin männyn ja koivun kasvulle.

”Koivun osalta kasvukausi on toistaiseksi ollut hyvä, vaikka viileän toukokuun vuoksi koivuihin tuli lehdet tavanomaista myöhemmin.”

Myös männyt ovat kasvaneet hyvin alkukesän kuivuudesta huolimatta.

”Sen sijaan kuusen kasvu todennäköisesti kärsi jonkin verran kuivuudesta. Yleisesti ottaen sateinen alkukesä olisi kuusen kasvulle hyväksi”, Niemistö huomauttaa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Keskustelut

Kuvat