Lieksan bioöljytehtaan rahoitus varmistui – tuotanto alkaa 2020

Maakunnan pääomasijoittajien tuki mahdollistaa Green Fuel Nordicin ensimmäisen tuotantolaitoksen toteuttamisen.

Green Fuel Nordic on suunnitellut jo vuosien ajan bioöljyn tuotantolaitoksia Suomeen. Nyt ensimmäisen, Lieksaan rakennettavan laitoksen rahoitus on varmistunut ja yhtiön hallitus tehnyt päätöksen tuotantolaitoksen tilaamisesta.

Kaupallisen toiminnan on tarkoitus käynnistyä vuoden 2020 aikana. Työpaikkoja arvioidaan syntyvän, välilliset mukaan lukien, satakunta.

Laitos toimii pyrolyysimenetelmällä ja käyttää raaka-aineena biomassaa, muun muassa sahanpurua ja latvuksia, joka jalostuu bioöljyksi. Myös ensiharvennuksilta tuleva puu käy.

Maakunnan sijoittajat taustalla

Investoinnin arvo on noin 25 miljoonaa euroa. Laitoksen taustalta löytyvät pohjoiskarjalaiset pääomasijoittajat Kyösti Kakkonen, Matti Virtaala ja Arto Hartikainen. Myös Pohjois-Karjalan ely-keskus rahoittaa hanketta.

“Ilman pääomasijoitusta vahvoilta maakunnallisilta toimijoilta Lieksan tuotantolaitos ei olisi ehkä koskaan nähnyt päivänvaloa, tai ainakaan se ei olisi tapahtunut vielä moneen vuoteen”, toteaa Green Fuel Nordic Oy:n toimitusjohtaja Timo Saarelainen. Saarelainen on itsekin mukana hankkeessa myös omistajana.

Uudenlaista tekniikkaa

Tuotantolaitos hankitaan Hollannista. Vastaavaa tekniikkaa ei yhtiön mukaan Suomessa ole muualla käytössä.

Pyrolyysimenetelmässä puuaines kuumennetaan hiekkaa käyttäen hapettomissa olosuhteissa noin 500 asteeseen, minkä seurauksena puu kaasuuntuu. Muodostunut kaasu jäähdytetään, jolloin siitä muodostuu lopputuotteina nestemäistä bioöljyä ja tuhkaa.

Bioöljy voidaan käyttää lämmitys- tai liikennepolttoaineena tai kemianteollisuudessa. Tuhka pystytään hyödyntämään esimerkiksi metsien lannoitteena.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat