Loimu: Hallitusohjelman metsäkirjaukset vaarantuvat, ellei Metsäkeskuksen rahoitusta lisätä

Myös ammattiliitto Jyty vaatii budjettileikkausten perumista.

Suomen metsäkeskus ilmoitti aiemmin tällä viikolla käynnistävänsä sekä uudistusmisprosessin että muutosneuvottelut. Uhattuna on 80 työpaikkaa. Taustalla on budjettirahoituksen niukentuminen ja uuden teknologian käyttöönotto.

Luonnon-, ympäristö- ja metsätieteilijöiden liitto Loimu vaatii, että Metsäkeskuksen rahoitusta lisätään valtion budjetissa.

”Tämä on esimerkki siitä, että hallitusohjelmaan sisältyvät metsiä koskevat, sinänsä hyvät kirjaukset ovat vaarassa jäädä toteutumatta rahoituksen puutteen takia”, sanoo Loimun neuvottelupäällikkö Jukka Sippola tiedotteessa.

Hallitusohjelmassa on useita viittauksia parempaa metsänhoitoa ja metsäympäristön hoitoa edistäviin kampanjoihin. Suunnitellut budjettileikkaukset kuitenkin heikentävät Metsäkeskuksen mahdollisuuksia toteuttaa kampanjoita, Loimu arvioi.

Lisäksi järjestö paheksuu sitä, ettei Metsäkeskukselle ole osoitettu riittävästi varoja tietojärjestelmien kehittämiseen vaan työhön on jouduttu käyttämään tasetta.

”Tilanne on pitkän päälle kestämätön. Metsäkeskuksen on saatava lisärahoitusta, jotta sille asetetut tehtävät, kuten digitalisaation lisääminen ja sähköiset palvelut, voidaan kunnialla toteuttaa ja muutosneuvottelujen henkilöstövaikutukset minimoida”, Sippola sanoo.

Jyty pitää leikkauksia vastuuttomina

Myös ammattiliitto Jyty vaatii leikkausten perumista. Jyty pitää näin suuria leikkauksia vastuuttomina.

Järjestö muistuttaa, että Metsäkeskuksen lakisääteisten tehtävien hoitaminen vaatii riittävästi asiantuntevaa henkilöstöä.

”Metsäkeskuksella on keskeinen rooli Suomen metsäelinkeinojen edistämisessä ja puunhuollon turvaamisessa. Sen rahoituksesta ja henkilöstöresursseista leikkaamalla sahataan kirjaimellisesti omaa oksaa”, sanoo Metsäkeskuksen työehtosopimuksesta neuvotteleva Jytyn työmarkkina-asiantuntija Päivi Salin tiedotteessa.

Lisää aiheesta: Metsäkeskus uudistuu ja aloittaa muutosneuvottelut, uhattuna 80 työpaikkaa

Kommentit (1)

  1. Kaikki säästötoimet on yleensä vastuuttomia ja menojen lisäykset vastuullista politiikkaa. Sillä saa ääniä, että valtion menoja lisätään. Nyt joudutaan vähän rajoittamaan. Opettajat itkevät kun on ylipitkä kesäloma eikä pääse enää kortistoon lepäämään. Ei ole virkamiehillä helppoa. Siirtykää yksityiselle sektorille, jos ahdistaa. Suomessa saa vapaasti vaihtaa työpaikkaa.

Metsänhoito Metsänhoito