Luke: Energiapuun hinnat nousivat viime vuonna ennätystasolle

Kuitupuun keskihinta nousi edellisvuodesta viidenneksen.

Kuitupuun hinnat nousivat viime vuonna poikkeuksellisen paljon, Luonnonvarakeskuksesta (Luke) arvioidaan. Etenkin vuoden alkupuoliskolla hinnat kohosivat nopeasti. Esimerkiksi kuusikuidun keskihinta ylitti kesäkuussa 30 euroa kuutiolta. Koko vuoden keskihinta oli 27,5 euroa kuutiolta, koivun ja männyn pari euroa pienemmät.

Kaiken kuitupuun keskihinta ylitti edellisen vuoden lukemat reaalisesti noin 20 prosentilla.

”Pystykaupoissa kuusikuidun vuosihinta oli edellisen kerran näin korkealla vuonna 2008. Koivun ja männyn osalta täytyy mennä viime vuosituhannen puolelle”, kertoo yliaktuaari Jukka Torvelainen Lukesta tiedotteessa.

Kuitupuun ostot lisääntyivät viime vuonna prosentin edellisvuodesta.

Rangan hinta liki kolminkertaistui

Myös energiapuulla oli kysyntää ja hinnat nousivat tilastohistorian korkeimmiksi. Esimerkiksi karsitun rangan keskihinta kohosi pystykaupoissa edellisestä vuodesta peräti 2,6-kertaiseksi 19,4 euroon kuutiometriltä. Hankintakaupoissa hinta kohosi 1,3-kertaiseksi 43,4 euroon.

Latvusmassalla kasvu jäi pienemmäksi. Vuoden keskihinta kohosi pystykaupoissa 7,3 euroon ja hankintakaupoissa 25,5 euroon kuutiolta.

”Energiapuun hinnat kohosivat ennätystasolle, koska fossiilisia polttoaineita ja turvetta korvattiin puulla ja tuontipuun sekä sivutuotepuun määrät vähenivät. Kuitupuun ja rangan kova kysyntä ja kohonneet hinnat ohjasivat energiapuun ostoja enemmän latvusmassaan ja kokopuuhun”, Torvelainen toteaa.

Energiapuun hintojen voimakkaan nousun seurauksena karsitun rangan hinta läheni entisestään kuitupuun hintoja. Aiemmin pystykaupoissa rangasta maksettiin noin neljäsosa kuitupuun hinnoista, mutta vuoden 2023 pystykaupoissa keskimäärin jo kolme neljäsosaa kuitupuun hinnoista, ja tietyillä alueilla sekä lämpölaitosten lähellä enemmän.

 

Energiapuukauppoja tilastoitiin 5 miljoonaa kuutiota. Se oli suurin määrä vuonna 2014 alkaneen tilastohistorian aikana.

Koivutukilla reipas nousu

Havutukkien hinnat säilyivät viime vuonna lähes ennallaan, mutta koivutukin hinta parani. Kuusitukista maksettiin pystykaupoissa keskimäärin 74,8 euroa ja mäntytukista 70,7 euroa kuutiometriltä. Se oli reaalisesti prosentin vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Koivutukkien keskihinta nousi pystykaupoilla 12 prosenttia 57,6 euroon, hankintakaupoissa nousua oli 17 prosenttia 70,1 euroon.

Tukkipuun ostot laskivat kolme prosenttia edellisestä vuodesta.

 

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa