Luke ja Metsäteho: Metsätuhojen lasku yli sata miljoonaa euroa vuodessa

Yksi tutkimuksen tärkeimmistä havainnoista on luotettavan tiedon puuttuminen monista metsätuhojen yksityiskohdista.

Kaikkien metsätuhojen aiheuttamat keskimääräiset kokonaiskustannukset ovat noin sata miljoonaa euroa vuodessa eli viisi prosenttia metsänomistajien kantorahatuloista, selvisi Luonnonvarakeskuksen (Luke) ja Metsätehon tutkimuksessa.

Taloudellisesti merkittävimmiksi tuhonaiheuttajiksi osoittautuivat kuusenjuurikääpä, hirvieläimet, tuuli ja kirjanpainaja, mutta myös muiden tarkasteltujen tuhonaiheuttajien aiheuttamat tappiot olivat merkittäviä.

”On muistettava, että tarkastelussa merkittävien tuhonaiheuttajien, kuten juurikäävän ja kirjanpainajan, tuhoriski tulee auttamatta kasvamaan muuttuvan ilmaston takia, jolloin tarkemman seurannan rooli kasvaa entisestään”, Luken tutkimuspäällikkö Markus Melin sanoo.

Metsätuhojen yksityiskohdista tarvitaan lisää tietoa.

”Metsätuhojen kokonaiskustannus on suuruusluokaltaan oikeansuuntainen, mutta laskennan lähtötietojen puutteellisuuden takia kustannukset on arvioitu alakanttiin”, sanoo johtava tutkija Anssi Ahtikoski Lukesta.

Esimerkiksi kuusenjuurikäävän aiheuttamien metsien kasvutappioita ei voitu huomioida, sillä niistä puuttuu suomalainen mittaustieto. Myös hirvituhoista pystyttiin tarkastelemaan ainoastaan varhaisvaiheen ja varttuneiden mäntytaimikoiden vahinkoja.

Toisaalta esimerkiksi kirjanpainajan kustannusarvio on vain suuntaa antava ja saattaa sellaisena olla myös liian korkea.

Tästä syystä eri tuhonaiheuttajat eivät ole kustannuksiltaan suoraan verrattavissa keskenään, eikä kaikkien tunnettujen tuhonaiheuttajien kohdalla pystytty tekemään talouslaskelmia.

Luken tutkimusprofessori Jarkko Hantulan mukaan lisätiedolle on tarvetta.

”Yksi tutkimuksen tärkeimmistä havainnoista on luotettavan tiedon puuttuminen monista metsätuhojen yksityiskohdista. Asia tulisi ehdottomasti korjata uusien tutkimusten ja nykyistä systemaattisemman tiedonkeruun kautta.”

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito